Valerii Golubev, vicepreşedinte Gazprom şi preşedinte al Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz a fost demis din funcție, anunță gigantul rus al gazelor. Motivele acestei demisii nu au fost anunțate, dar judecând după informația difuzată de Gazprom, Golubev a fost trimis la pensie. În plus despre o posibilă plecare a acestuia se vorbea de mult timp, scrie Mold-Street.

Fără conducere

Totodată împreună cu el au plecat din funcții și alți șefi de la Gazprom, inclusiv Alexandr Medvedev, șeful Gazprom-Export, subsidiara responsabilă de exportul de gaze.

Kommersant notează că anunțul despre demisiile din conducerea Gazprom nu a fost însoțită de informaţii despre cine le ia locul, ceea ce ar fi destul de surprinzător.

Menţionăm că Valeri Golubev, care şi-a făcut carieră în serviciile secrete, s-a aflat în funcţia de conducere de la Gazprom şi Moldovagaz timp de aproape 16 ani.

Ultima vizită a acestuia în Republica Moldova a avut loc la finele lunii ianuarie 2019, despre care nu a anunţat nici măcar Moldovagaz, deşi a fost convocată şi o şedință a Consiliului de Observatori.

Golubev s-a întâlnit cu liderul separatist de la Tiraspol, care i-a solicitat ca gigantul rus „să ia deciziil ținând cont de interesele regiunii”.

De notat că de aproape un an de zile întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz nu are un preşedinte al Consiliului de Administraţie, iar acum a rămas şi fără şeful Consiliului de Observatori.

Ce va fi cu Moldovagaz după 2019

Aceasta în timp ce în acest an expiră contractele de livrare și tranzit a gazelor semnate de Moldovagaz și Gazprom, și respectiv vor fi negociate și semnate altele noi.

Tot la finele lunii ianuarie 2019,președintele Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova cu șeful Gazprom Alexei Miller, în cadrul căreia s-a discutat despre continuarea colaborării în domeniul gazier și despre activitatea Moldovagaz, care ar urma să fie separată în 2019-2020 în câteva companii independente și care nu vor mai depinde direct de Gazprom.

Gazprom deține 50% din capitalul SA Moldovagaz, iar Republica Moldova – peste 35%, alte 12,4% revine administrației de la Tiraspol.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!