Agenția de Transplant din Republica Moldova va putea face schimb de organe cu instituțiile medicale internaționale. Astfel, dacă un pacient din țara noastră va avea nevoie urgent de un transplant, iar organul nu poate fi prelevat în Republica Moldova, atunci, Agenția va putea apela la instituțiile medicale autorizate din alte state. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.

Astfel,  va fi creat și  Registrului Național Renal, cel care va analiza prestaţia furnizorilor de servicii de dializă şi calitatea acestora la fiecare furnizor în parte. Prin intermediul Registrului vor fi monitorizați mai eficient pacienții care fac tratament prin dializă, cei înscriși în lista de așteptare pentru transplant renal, dar și cei care au efectuat transplant. Costul estimativ pentru crearea softului Registrului Național Renal este de circa 740 de mii de lei. Acesta urmează să fie integrat în sistemul informaţional automatizat „Transplant”.

În Republica Moldova urmează a fi create bănci de țesuturi și celule umane, inclusiv celule STEM și reproductive. Totodată, Agenția de Transplant, de comun acord cu Agenția Națională de Sănătate Publică, vor crea și menține un sistem de control al calității și de testare a tuturor activităților de donare, prelevare, conservare, păstrare și distribuire a organelor, țesuturilor și celulelor umane.

Actualmente, în țara noastră sunt peste 100 de persoane care necesită transplant de organe.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!