/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Agenția de Transplant din Republica Moldova va putea face schimb de organe cu instituțiile medicale internaționale

27 februarie 2019, ora 16:42

Agenția de Transplant din Republica Moldova va putea face schimb de organe cu instituțiile medicale internaționale. Astfel, dacă un pacient din țara noastră va avea nevoie urgent de un transplant, iar organul nu poate fi prelevat în Republica Moldova, atunci, Agenția va putea apela la instituțiile medicale autorizate din alte state. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.

Astfel,  va fi creat și  Registrului Național Renal, cel care va analiza prestaţia furnizorilor de servicii de dializă şi calitatea acestora la fiecare furnizor în parte. Prin intermediul Registrului vor fi monitorizați mai eficient pacienții care fac tratament prin dializă, cei înscriși în lista de așteptare pentru transplant renal, dar și cei care au efectuat transplant. Costul estimativ pentru crearea softului Registrului Național Renal este de circa 740 de mii de lei. Acesta urmează să fie integrat în sistemul informaţional automatizat „Transplant”.

În Republica Moldova urmează a fi create bănci de țesuturi și celule umane, inclusiv celule STEM și reproductive. Totodată, Agenția de Transplant, de comun acord cu Agenția Națională de Sănătate Publică, vor crea și menține un sistem de control al calității și de testare a tuturor activităților de donare, prelevare, conservare, păstrare și distribuire a organelor, țesuturilor și celulelor umane.

Actualmente, în țara noastră sunt peste 100 de persoane care necesită transplant de organe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram