/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/INFOGRAFIC/ Cum vor fi reprezentate femeile în viitorul Legislativ. Doar 25% dintre fotoliile de parlamentar vor fi ocupate de femei

27 februarie 2019, ora 12:51

Doar 25% dintre fotoliile de deputat, disponibile în viitorul Legislativ, vor fi ocupate de femei. Din cei 101 de parlamentari care, potrivit rezultatelor alegerilor, au acces în Parlament, doar 26 sunt femei. 

În lista Partidului Socialiștilor (PSRM) din cei 35 de deputați care vor ajunge în Parlament, șapte sunt femei; raportul dintre femei și bărbați fiind de 20% la 80%.

Viitoarele deputate de la PSRM sunt:

Ivanna Koksal;
Alla Dolință;
Adela Răileanu;
Tatiana Cunețchi;
Zinaida Greceanîi;
Irina Lozovan;
Alla Pilipețcaia.

Din partea Partidului Democrat (PDM) în viitorul Legislativ vor ajunge opt parlamentare, din numărul total de 30 de mandate de deputat, obținute de formațiune în urma alegerilor. Astfel, 26% dintre deputații democrați vor fi femei.

Viitoarele deputate de la PDM sunt:

Monica Babuc;
Otilia Drăguțanu;
Svetlana Rotundu;
Violeta Ivanov;
Eleonora Graur;
Ludmila Guzun;
Efrosinia Grețu;
Elena Bacalu.

Pe lista viitorilor deputați din Parlament  a blocului ACUM DA PAS sunt opt femei. Astfel, circa 30% dintre viitorii deputați din partea acestui bloc vor fi femei, iar circa 70%, bărbați.

Viitoarele deputate de la ACUM DA PAS sunt:

Liliana Nicolaescu-Onofrei;
Doina Gherman;
Arina Spătaru;
Veronica Roșca;
Stela Macari;
Maria Ciobanu;
Inga Grigoriu;
Maia Sandu.

De la Partidul ȘOR (PP ȘOR) în viitorul Parlament vor ajunge trei femei, din totalul celor șapte deputați care au vor obține mandate, după ce au candidat la alegeri din partea acestei formațiuni; astfel, raportul dintre femei și bărbați este de circa 43% la 57%.

Viitoarele deputate de la PP ȘOR sunt:

Maria Albot;
Reghina Apostolova;
Marina Tauber.

Codul electoral al Republicii Moldova prevede că listele candidaților pentru alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Deși, în mare parte, în listele partidelor care s-au înregistrat în calitate de concurenți electorali  la alegerile parlamentare din acest an era respectată cota de 40% de reprezentativitate a femeilor, multe dintre candidate se aflau la mijlocul sau în coada listei, ceea ce le-a micșorat șansa de a accede în Parlament.

Vezi și:

/INFOGRAFIC/ Cele mai vârstnice candidate la funcțiile de deputate au 78 de ani. Cine sunt femeile din listele partidelor

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram