Numărul bolnavilor cu insuficiență renală crește de la an an. Conform Agenției de Transplant, în prezent aproape 700 de moldoveni fac hemodializa pentru a duce o viață cât de cât normală. Însă, pentru a scăpa definitiv de acest chin, transplantul de rinichi este cea mai indicată procedură. Așa că, pacienții trăiesc în așteptarea unui donator. Un tânăr din satul Molești a avut mai mult noroc și, după un an de hemodializă, a beneficiat de un rinichi, iar acum viața lui a revenit la cea de până la boală.  

Drama lui Andrei Țeruș, un tânăr de 28 de ani, a început cu un an în urmă, atunci când a aflat că are insuficiență renală. De atunci, viața lui a luat cu totul altă întorsătură.

VERONICA ȚERUȘ, SOȚIA PACIENTULUI: „Așa a început prima dializă. Noi nu știam la început ce înseamnă dializă. Primele zile pentru el au fost un șoc. Prima – tensiune a scăzut la zero. Pe urmă tot mai rău și mai rău, se simțea după dializă foarte rău”.

Veronica, soția lui Andrei, i-a fost alături pe tot parcursul acestei perioade dificile și l-a încurajat pentru a-i mai reduce din suferință. Sigura soluție pentru a reveni la o viață normală era transplantul de rinichi. După jumătate de an de așteptare, cei doi au primit vestea incredibilă de la medicul lui Andrei.

Operația a fost gratuită și a durat câteva ore, iar recuperarea lui Andrei … câteva luni.

ANDREI ȚERUȘ, PACIENT: „Mergi mai departe, ți se dă o altă șansă la viață, trăiești o viață nouă. Pentru noi este un lucru măreț. Transplantul pentru noi este a doua viață”.

Chiar dacă nu știe cine i-a oferit rinichiul lui Andrei, cuplul obișnuiește să viziteze des monumentul dedicat tuturor donatorilor din Moldova, în semn de recunoștință pentru viețile salvate.

ANDREI ȚERUȘ, PACIENT: „Dacă nu aș mai avea vreo șansă la viață, numaidecât aș face acest pas”.

În ultima perioadă, mai mulți pacienți au beneficiat de un transplant cu rinichi.

ADRIAN TĂNASE, ACADEMICIAN, ŞEFUL CATEDREI UROLOGIE ŞI NEFROLOGIE CHIRURGICALĂ USMF: „De mai mulți ani s-a deschis un nou bloc chirurgical, care este înzestrat cu cele mai performante aparate. Avem o supraviețuire de circa este de 86-87%”.

GRIGORE ROMANCIUC, VICEDIRECTOR AGENȚIA DE TRANSPLANT: „Înafară de donatorul în viață există donatorul decedat în moarte cerebrală. Conform legislației, hotărârea de a preleva organe este luată de familia decedatului. Prin donare s-ar continua viața acelei rude apropiate care a decedat”.

Medicii spun că numărul celor care suferă de insuficiență renală crește de la an la an.

ADRIAN TĂNASE, ACADEMICIAN, ŞEFUL CATEDREI UROLOGIE ŞI NEFROLOGIE CHIRURGICALĂ USMF: „La 31 decembrie 2018, la evidență au fost 688 de pacienți cu insuficiență renală cronică, care erau încadrați în tratament cu dializă. Este o creștere de circa 200 de pacienți în ultimii 3 ani. Pentru RM este o creștere vădită”.

Primul transplant renal la Chișinău a fost efectuat în 1982. Conform datelor statistice, din 2012, de când a fost creată Agenția de Transplant la Chișinău, au fost efectuate 87 de operații, inclusiv operații de la donatori în viață. În prezent, în Republica Moldova sunt efectuate două tipuri de operații de transplant de organe: renal și ficat. Totodată, sunt efectuate transplanturile de țesuturi.

Autoare: Ana Sârbu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!