/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Analiști externi, despre alegerile din Moldova. Dungaciu: „Bruxelles ar putea accepta o alianță transparentă între PD și PSRM”

missing
27 februarie 2019, ora 19:36

Alegerile de la noi au fost urmărite cu atenție și de analiștii externi. Aceștia prezic câteva scenarii. De exemplu, Vladimir Socor, aflat în Germania, consideră că blocul ACUM va rămâne în opoziție, pentru că orice coaliție ar însemna o sinucidere pentru formațiune. Iar Dan Dungaciu de la București se așteaptă la o alianță între democrați și socialiști, cu acceptul partenerilor externi.

Într-o intervenție pentru TV8, analistul Fundației americane „Jamestown” este de părere că alegerile parlamentare nu au fost libere și corecte.

VLADIMIR SOCOR, ANALIST OCCIDENTAL, FUNDAȚIA JAMESTOWN: „Asemenea alegeri nu pot fi considerate ca fiind libere, decât într-un sens pur tehnic, pur mecanic, în sensul mecanic, că oamenii vin și pun în mod fizic buletinul de vot în urna electorală”.

Analistul s-a referit și la scenariile post-alegeri. Astfel, Vladimir Socor a declarat că nu vede deocamdată blocul „ACUM” în postura de guvernare, iar o alianță a formațiunii cu celelalte partide din noul Parlament i-ar afecta viitorul politic.

VLADIMIR SOCOR, ANALIST OCCIDENTAL, FUNDAȚIA JAMESTOWN: „Scenariul cel mai negativ ar fi acela ca parteneri din exterior, și mă refer în primul rând la Guvernul de la București, să facă presiuni ca blocul „ACUM” să intre într-o coaliție de guvernare cu Partidul Democrat al domnului Plahotniuc. Practic îndeamnă blocul „ACUM” la sinuciderea politică”.

Și analistul politic de la București, Dan Dungaciu, consideră că blocul „ACUM” va rămâne în opoziție.

DAN DUNGACIU, DIRECTOR INSTITUTUL DE ȘTIINȚE POLITICE ȘI RELAȚII INTERNAȚIONALE AL ACADEMIEI ROMÂNE: „Am sentimentul că pe termen mediu și pe termen lung, Republica Moldova se duce spre o coaliție de tipul binomul Plahotniuc-Dodon și asta este o coaliție de tip strategic din care Federația Rusă iese inevitabil câștigătoare”.

Astfel, pentru că blocul ACUM nu va face o coaliție cu cei din PD, analistul consideră că partenerii europeni ar fi de acord și cu o alianță dintre democrați și socialiști.

DAN DUNGACIU, DIRECTOR INSTITUTUL DE ȘTIINȚE POLITICE ȘI RELAȚII INTERNAȚIONALE AL ACADEMIEI ROMÂNE: „Sunt actori care își doresc un așa numit cordon sanitar, cum se numește în mai multe cercuri germane, un cordon sanitar între Uniunea Europeană și Federația Rusă, care să dea satisfacție și europenilor și rușilor. Sentimentul pe care-l am este că Bruxelles-ul va înghiți mult mai ușor o alianță transparentă cu domnul Dodon, decât un soi de coaliție, de oaste de strânsură, cum se zice”.

În Parlament au acces patru partide: PSRM, cu cele mai multe mandate, PD, blocul ACUM și Partidul Șor și trei candidați independenți. Democrații au anunțat negocieri, dar oficial nimeni nu a răspuns invitației.

Autoare: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram