/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Reprezentant al CSM: Dispariția dosarului lui Șor din agenda online a Curții de Apel Cahul e o problemă tehnică

missing
27 februarie 2019, ora 16:39

Dispariția informațiilor din dosarul lui Ilan Șor pe de portalul instanțelor este o eroare tehnică. Asta susține șeful inspecției judiciare. Totuși, aseară, Nicolae Clima era de o altă părere și anume că nu poate să dispară datele doar pentru că dosarul este examinat cu ușile închise. De cealaltă parte, Curtea de Apel Cahul a precizat pentru TV8 că în curând problema va fi rezolvată și că informațiile vor fi accesibile publicului.

De la secretizarea dosarului Sor pe portalul instanțelor a trecut mai bine de o lună, timp în care autoritățile responsabile de această situație își pasau vina reciproc. Aseară, l-am contactat pe șeful inspecției judiciare de pe lângă CSM, pentru a vedea dacă cineva se face vinovat de situația creată. Nicolae Clima ne-a declarat ca inspecția nu a cercetat cazul, dar susține că angajații judecătoriilor sunt obligați să publice datele despre ședințe și pe portalul instanțelor.

NICOLAE CLIMA, ȘEFUL INSPECȚIEI JUDICIARE DIN CADRUL CSM: Toate informațiile despre ședințele de judecată sunt obligatoriu de a fi publicate în Programul Integrat de Gestionare a dosarelor și respectiv în portalul instanțelor, pe portalul instanțelor”.

Iar despre argumentul invocat de Curtea de Apel Cahul, precum că informațiile nu apar în agendă din motiv că dosarul lui Șor este examinat cu ușile închise, Clima a menționat că acesta nu poate fi un motiv.

NICOLAE CLIMA, ȘEFUL INSPECȚIEI JUDICIARE DIN CADRUL CSM: Ceea ce v-a informat Curtea de Apel nu este corect și caracterul ședinței de judecată adică că este public sau secret este cu totul altceva decât publicarea informației cu privire la dosar, cu privire la desfășurarea ședințelor. Ședințele în mod obligatoriu se publică și nu are nimic comun publicarea informației respective  despre ședință, cu însăși ședințele caracter public sau caracter închis”.

Funcționarul însă ne-a recomandat să revenim și astăzi cu un apel, timp în care urma să se documenteze suplimentar. Astăzi, a declarat că informațiile despre dosarul lui Șor au dispărut din cauza unei erori tehnice.

NICOLAE CLIMA, ȘEFUL INSPECȚIEI JUDICIARE DIN CADRUL CSM:V-am spus că a fost o chestiune de ordin tehnic, așa mi-a explica mie de la Curtea de Apel, de ordin tehnic, datorită faptului că este bifat ședința secretă, el nu dă posibilitate de a accesa alte informații. Este o chestiune legată de program, dar ei astăzi se străduie să înlăture deficiențele. Dar faptul că nu apare pe portalul instanțelor, este sau nu o încălcare? – Nu putem spune că este o încălcare de ordin disciplinar, dar mă rog, eu vă spun așa o concluzie preventivă, este o încălcare de ordin tehnic, nu este o încălcare disciplinară din partea cuiva”.

Nicolae Clima a mai precizat că în curând problema va fi remediată. Și președintele instanței a confirmat că ședințele de judecată vor fi publicate pe portal în cel mai scurt timp. Informațiile privind agenda examinării dosarului Ilan Șor au dispărut de pe portalul instanțelor în luna Ianuarie.

Atunci președintele Curții de Apel Cahul a declarat pentru TV8 că informațiile au fost scoase intenționat, la solicitarea Agenției de Administrare a Instanțelor, pentru că ședințele sunt închise. Programul a bifat că dosarul nu este public și, respectiv, au dispărut datele din agendă. Acest fapt însă a trezit multe semne de întrebare din motiv că, în prima instanță, cauza la fel era examinată cu ușile închise, însă agenda ședințelor era publică.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017, de către prima instanță, la șapte ani și șase luni de închisoare în legătură cu frauda bancară. Acesta se află în libertate, până la pronunțarea unei sentințe definitive. De fiecare dată, se declara nevinovat. Recent Ilan Șor a câștigat alegerile parlamentare pe Circumscripția Uninominală din Orhei și devine deputat. Următoarea ședință în cazul lui Șor va avea loc abia în luna aprilie.

Autor: Sergiu Niculiță

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram