/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Alina Andronache, despre femeile din viitorul Legislativ: „Dacă nu era sistemul mixt, cred că erau să ajungă mai multe femei în Parlament”

missing
28 februarie 2019, ora 18:17

Schimbarea sistemului electoral din unul proporțional în unul mixt a redus din șansele femeilor de a accede în Parlament, este de părere Alina Andronache, membră a Platformei Egalitate de Gen. Totuși, potrivit expertei, în comparație cu ultimii ani, numărul femeilor care au intrat în politică este în creștere. 

„Trebuie să menționăm că sistemul mixt dezavantajează femeile și despre aceasta a spus din start atât societatea civilă, cât și Comisia de la Veneția. Și o să explic de ce, pentru că, dacă nu era sistemul mixt, eu cred că erau să fie mult mai multe femei. Pentru că, din numărul total de candidați, atât pe circumscripția națională, cât și pe cea uninominală noi am avut un aproape 35% de femei. Și acuma, din numărul total de 35%, vedem că au intrat foarte puține femei, chiar dacă, în comparație cu ceilalți ani, femei sunt mai multe. Înregistrăm o tendință o creștere ușoară  a femeilor în procesul decizional. Totuși, considerăm că dacă era sistemul proporțional, noi era să avem minim 40 de femei, pentru că era cota și cota era să mărească numărul femeilor în politică, efectul cotei a fost diminuat prin schimbarea sistemului electoral”, a spus Alina Andronache pentru TV8.

Experta spune că acum e necesar ca în legislație să fie introduse și cote pentru circumscripțiile uninominale și, de asemenea, prevederi de plasament pe circumscripția națională.

„Am o frică de faptul că de obicei intră un număr de femei în Parlament și apoi sunt redirecționate către Guvern sau alte instituții și în locul lor vin tot bărbați (…). Majoritatea partidelor au desemnat femei pe uninominale, acolo unde ele din start nu au avut șanse să câștige, cu mici excepții, fiindcă trebuie să luăm în considerare și aspectul că sunt partide care au în frunte femei”, este de părere experta în egalitate de gen.

Alina Andronache spune că acea creștere ușoară a femeilor în politică, înregistrată în acest an, va contribui și la creșterea numărului proiectelor de legi și inițiative legislative în interesul drepturilor femeilor: „51% din populația țării sunt femei și ele au dreptul să fie reprezentate de cel puțin 40 de femei în Parlament. Un Parlament reprezentativ trebuie să aibă în egală măsură și femei și bărbați”, a spus experta.

Din numărul total de 101 de deputați care vor accede în viitorul Parlament, doar 26 sunt femei, ceea ce reprezintă 25% din numărul total de deputați.

Vezi și:

/INFOGRAFIC/ Cum vor fi reprezentate femeile în viitorul Legislativ. Doar 25% dintre fotoliile de parlamentar vor fi ocupate de femei

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram