/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Avocații lui Platon spun că în continuare nu li se permite accesul la el. Aceștia presupun că interdicția ar avea legătură cu dosarul deschis în Rusia

missing
28 februarie 2019, ora 12:57

După ce acum câteva zile avocații lui Veaceslav Platon, deținut în Penitenciarul nr. 13, spuneau că acesta ar fi fost înjunghiat și nu știu în ce stare se află acesta, astăzi, apărătorii spun că în continuare nu au acces la el. Aceștia susțin că au fost și ieri la Penitenciar, dar nu li s-a deschis ușa. Ulterior, au mers la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) pentru a discuta cu persoane din conducerea instituției în orele de audiență, dar aceștia nu se aflau la sediul instituției. Apărătorii lui Platon sunt de părere că nu li se permite să aibă întrevederi cu clientul lor, în contextul anunțului autorităților ruse despre deschiderea unui dosar penal în Federația Rusă, pentru spălare de bani, în care este bănuit Veaceslav Platon și Vlad Plahotniuc. 

„Ieri au fost programate trei ședințe la Judecătoria Ciocana, noi am venit, ne-au văzut, iar grefiera a spus că ea s-a încurcat, că de fapt ședințele au fost programate pentru luna martie, dar ea a încurcat și i-a chemat pe toți în februarie. După asta am fost la Penitenciarul 13, am stat o oră, am sunat în ușă, nimeni nu a răspuns. Dacă noi suntem la ușă, nu se deschide”, spune avocatul Alexandru Bodnariuc.

Avocatul spune că la ANP apărătorii au solicitat întrevedere cu Viorel Perciun, directorul interimar al instituției, sau cu Oleg Pantea, comisar-șef de justiție: „Ieri a fost unica zi de primire a lor în audiență, nu a fost nimeni, chipurile au plecat de urgență”, a spus Bodnariuc.

La rândul său, Oleg Pantea spune că ieri, când avocații au venit la sediul instituției, acesta era plecat la o activitate legată de serviciu. Ce ține de faptul că avocaților nu li se permite în continuare accesul în Penitenciar, reprezentantul ANP spune că nu știe despre noi cazuri în care aceștia ar fi încercat să se întâlnească cu deținutul, dar nu li s-a permis. Pantea a spus că se va documenta și va reveni cu informații în partea a doua a zilei.

Avocatul spune că, pe lângă faptul că apărătorilor nu li se permite să intre la Platon în Penitenciar, acesta nici nu este adus la ședințele de judecată: „Cu o săptămână înainte de alegeri tot au fost patru ședințe într-o zi și Judecătoria Rîșcani i-a aplicat șefului penitenciarului amendă pentru neexecutarea dispoziției de escortare”.

Vizita reprezentanților Avocatului Poporului

De asemenea, Bodnariuc spune că are dubii vizavi de declarațiile reprezentanților Avocatului Poporului: „Sâmbătă când am fost acolo și tot nu puteam intra, din Penitenciar a ieșit o doamnă și un domn. Aceștia ne-au întrebat dacă suntem avocații lui Platon și ne-au spus că s-au întâlnit cu el și că el este bine. I-am întrebat unde au discutat cu el și ei au spus că la primul etaj, la care eu i-am întrebat:  «precis că la primul etaj, că el se deține în subsol». Dar ei au spus că în celulă, la primul etaj”, a mai spus Alexandru Bodnariuc.

Reprezentanții serviciului de presă al instituției Avocatul Poporului nu au răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție. Vom reveni.

Totuși, zilele trecute, aceștia au anunțat, într-un comunicat de presă, că l-au vizitat pe deținutul Veaceslav Platon în Penitenciar că au discutat cu el în celulă. Potrivit reprezentanților Avocatului Poporului, Platon se simte bine și nu se plânge de probleme de sănătate.

Dosarul din Federația Rusă

Apărătorul lui Veaceslav Platon este de părere că avocaților nu li se permite accesul la clientul lor, după anunțul autorităților de la Moscova, despre deschiderea unui dosar pentru spălare de bani, în care ar fi implicat Platon și Plahotniuc.

„Platon a depus cu un an în urmă o plângere la organele de drept din Rusia și a anexat un set de acte pe faptul dat și eu cred că noi nu putem să-l vizităm ca el să nu comenteze cumva. Clientul nostru este de acord să conlucreze cu autoritățile din Federația Rusă, să vină Comisia Rogatorie să-l audieze. Este posibil ca dosarul să fi fost pornit în urma sesizării lui Platon, deși el figurează ca persoană bănuită, împreună cu domnul Plahotniuc, el este de acord să dea declarații”, a spus avocatul Bodnarecno.

Astăzi avocații spun că vor merge din nou la Penitenciar să încerce să se întâlnească cu Platon, iar, dacă nu li se va permite, vor merge la Ministerul Justiției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram