O instanță din Marea Britanie a dispus confiscarea a aproape jumătate de milion de lire sterline din conturile fiului ex-premierului Filat, pentru că cel din urmă nu a putut spune de unde provin banii. Victor Munteanu, avocatul lui Filat, susține că procedura este încă în derulare, fiind depus un apel la instanța ierarhică. El a mai precizat că procesul a fost unul civil, iar banii are urmează a fi confiscați nu au nicio legătură cu fostul premier.

„Domnul Vlad Filat nu a fost parte la acele proceduri, dumnealui nu a avut cum să prezinte niciun argument în susținerea poziției sale și cel mai important să demonstreze faptul că toate speculațiile referitor la fondurile lui Luca nu au absolut nicio legătură cu careva companii ale domnului Filat, sau cu alte chestii de proveniență”, a declarat Munteanu.

Acesta a mai spus că potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Criminalitatea din Marea Britanie, banii ar proveni din două jurisdicții Turcia și insulele Cayman, care nu figurează în niciunul din cele două dosare pe numele lui Filat.

„O confirm cu toată responsabilitatea, că niciuna din aceste jurisdicții nu a figurat în aceste cauze penale. Obiectiv nu există nicio legătură cu acestea”, a mai spus Munteanu.

La începutul lunii februarie, Agenția Națională pentru Criminalitate a anunțat că Luca Filat, în vârstă de 22 de ani, a fost obligat să predea în jur de jumătate de milion de lire sterline autorităților britanice. Fiind student la Londra acesta a ajuns în vizorul anchetatorilor financiari după ce în luna mai 2018 ar fi intenționat să plătească bani grei pentru chiria unui apartament de lux. Organul de investigație a decis să înghețe conturile bancare ale acestuia pentru că tânărul nu ar fi putut demonstra proveniența banilor. Judecătorii au dispus confiscarea banilor. În comunicatul emis de agenție, se menționează că Luca Filat ar deține trei conturi bancare. În care banii erau virați de companii din alte țări, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman. Întrucât studentul nu are afaceri în marea Britanie, acesta nu a putut demonstra proveniența veniturilor, iar un tribunal din Londra a decis să confiște banii identificați pe conturile bancare – în jur de 500 de mii de lire sterline. Până acum nici Luca Filat și nici apărătorii săi nu au venit cu o reacție publică în privința cazului dat.

Fiul ex-premierului Filat, forțat de o judecătorie din Londra să predea aproape jumătate de milion de lire sterline

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!