/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Dosarul lui Filat a fost suspendat și trimis la Curtea Constituțională, la solicitarea avocaților. Ce urmează

missing
28 februarie 2019, ora 19:45

„Se remite Curții Constituționale sesizarea apărătorului Tudor Osoianu ridicarea excepției de neconstituționalitate în cauza penală numărul 209/19 de învinuire a cetățeanului Filat Vladimir Vasile. Se suspendă procesul în cauza penală. Până la examinarea de către Curtea Constituțională a excepției de neconstituționalitate”.

Până în prezent, în procesul Penal nu exista o claritate în ceea ce privește când instanța de judecată se poate pronunța la cererile făcute la urmărirea penală. Această etapă preliminară nu este respectată cererile sunt expediate judecătorilor care ar trebui să examineze cauza în fond și de cele mai multe ori spun că se vor pronunța odată cu sentința”, Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat.

Avocatul susține că soarta dosarului depinde mult de răspunsul Curții și că procesul penal chiar ar putea să fie încetat.

Inclusiv chiar una din soluții ar fi aceasta. De exemplu toate temeiurile care au stat la baza pornirii și ulterior trimiterii acestui dosar în instanța de judecată vor fi, vor fi, deci nu vor mai fi valabile”, Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat.

Considerăm că dreptul inculpatului Filat Vladimir a fost respectat și Curtea Constituțională se va expune”, Nadejda Busuioc, procuror.

Tot astăzi, magistrații au decis că Vlad Filat va avea parte de un proces public, în timp ce primul dosar a fost examinat cu ușile închise. La ședință, fostul premier a mai solicitat ca din sală să fie scoși mascații înarmați, însă solicitarea a fost respinsă. De altfel, ofițerii de la Pantera l-au împiedicat pe inculpat să discute cu reporterul de la TV8.

„– Domnule Filat, cum comentați rezultatul alegerilor? – (Filat) Haideți după ședință. – Lăsați după ședință, se începe ședința și după asta întrebări”.

Ceva mai târziu, Vlad Filat l-a acuzat pe unul dintre mascați că ascultă discuția sa cu avocatul, care ar trebui să fie confidențială.

„Nu înregistrați, vă rog… Nu, voi înregistrați. Discuția cu avocații este confidențială. După care noi ce discutăm aici voi filmați..”.

După ședință, ofițerii l-au scos pe Filat din sală fără a-l lăsa să discute cu jurnaliștii.

„-Cum comentați decizia instanței?… -Ați fost la votare? Pentru cine ați votat? – Pentru ce ați votat? – Distanța păstrați, vă rog. – Am votat ca să avem în societate un stat de drept”.

Întrebat fiind despre ce ar trebui să facă blocul ACUM în continuare, fostul prim-ministru le-a recomandat să se gândească la oameni.

„-Domnule Filat, cu cine ar trebui să facă alianță blocul ACUM? -Să se gândească la oameni”.

În al doilea dosar, Vlad Filat este acuzat de procurori de spălarea a peste 12 milioane de lei, pe care le-ar fi obținut de la BEM. Fostul premier pledează nevinovat. Vlad Filat se află după gratii din 2015, reținut în urma unui autodenunț făcut de Ilan Șor. Ulterior, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, fapte pe care Filat nu le-a recunoscut. Fostul premier s-a plâns la CEDO pentru încălcările care ar fi fost admise în tot procesul de judecată, dar și pe condițiile din penitenciar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram