După topirea ultimilor fulgi în Capitală, încetul cu încetul în parcuri încep să răsară nu ghioceii, dar... mormanele de gunoaie. Orășenii se plâng că mizeria a pus stăpânire pe spațiile publice. S-a convins de asta și colega mea, Diana Popa, care a vrut să vadă cât de curat este un parc din municipiu. Așa cum a intuit, a umplut imediat toate pungile pe care și le-a luat.

A venit primăvara, deci e timpul să facem curățenie. Am ajuns într-un parc de lângă porțile orașului pentru a vedea câtă mizerie a rămas după topirea zăpezii. Cu mine am adus o pungă pentru gunoi pentru a strânge toată murdăria pe care o voi găsi astăzi. Să vedem cât de plină va fi spre final”, Diana Popa, reporter TV8.

Zona verde a început să se transforme într-o adevărată gunoiște. Deși grămezile sunt prea multe pentru a fi numărate, nu am găsit nici un coș prin apropiere.

„În funcție de ce gunoi găsim ne putem da seama cum și-au petrecut oamenii timpul liber. De exemplu, aici, clar lucru, au stat iubitorii de bere și de cârnăciori”.

„Iar aici s-a odihnit un grup și mai mare de persoane. Aceștia au lăsat sticle, furculițe, pahare și multă altă murdărie”.

În doar cinci minute am adunat două pungi pline de gunoi, care tocmai se rup, de câtă murdărie am adunat în ele. Însă nici acestea nu sunt de ajuns pentru a strânge toată mizeria de pe această poiană”, Diana Popa, reporter TV8.

Unicul trecător pe care l-am văzut în parc a venit să strângă măceșe, însă după ce a văzut că trebuie să calce prin gunoaie, a renunțat la această idee.

„Guvernul ar trebui demult să se ocupe de asta. Chiar vara am discutat cu poliția și i-am rugat să pune amendă”.

Și pe străzi situația nu este mai bună. Oamenii se plâng că odată cu încălzirea timpului, a repărut mizeria.

„Praful, murdărie, hârtie, culioace o grămadă, pe tot orașul numai de acestea”.

„Noi avem nevoie de câte un polițist pentru fiecare om. Avem nevoie de măsuri, pentru a pedepsi, pentru că oamenii nu conștientizează”.

„Nu-i chiar frumos, este mult gunoi. Dar se întâmplă să fie și mai curat”.

„Foarte murdar între case. Uitați-vă la strada Miron Costin. Murdărie. Gunoi peste tot deja mulți ani”.

Nu toți însă s-au apucat benevol să facă ordine pe lângă blocurile în care locuiesc. trăiesc.

„Iată teritoriul meu, eu am făcut curat. Iată, vedeți. Greu sau nu, dar am făcut. Nimeni nu vrea, nimeni nu vrea să ajute”.

„Avem o persoană specială care se ocupă cu curățenia și este curat.

„Acei de sus comandă și acei de jos… Știi, ca acasă, când este un gospodar, toți se duc după gospodar se iau. Eu aș ieși, dar mie nu mi-a spus nimeni”.

Potrivit primăriei Chișinău, regia locativ-comunală va acționa cu 19 utilaje de tehnică, pentru intervenția pe trotuare și între cartiere. Totodată, 366 de persoane sunt implicate la salubrizarea teritoriilor aflate în gestiune și evacuarea deșeurilor vegetale.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!