Principalul subiect politic al săptămânii care e pe sfârșite a fost, desigur, alegerile parlamentare. După anunțarea rezultatelor scrutinului unii lideri politici au anunțat că le vor contesta și că s-ar putea să avem în curând alegeri anticipate. Alții, cu puțină tragere de inimă, dar au spus că sunt mulțumiți de rezultate și că acestea au fost previzibile. Pe de altă parte, candidații pentru care nu se vor găsi fotolii în viitorul Parlament au încercat să-și justifice rezultatele modeste pe care le-au obținut.  

Conducerea Partidului Socialiștilor (PSRM), care a obținut cel mai bun rezultat la alegeri, dar insuficient pentru a lua puterea în mâini, a anunțat că rezultatele scrutinului nu-i sunt pe plac și că exercițiul electoral ar putea fi repetat în curând.

Democrații, situați pe locul doi după numărul de mandate obținute în viitorul Legislativ, spun că vor să pornească negocierile pentru formarea unei coaliții parlamentare și primii pe care i-au luat la ochi au fost cei de la blocul ACUM.

În replică, copreședinții blocului ACUM se arată uimiți de o atare atenție asupra personalităților lor, din partea celor care adineauri, spun ei, i-au considerat un fel de „dușmani ai poporului”.

Cei de la ACUM au spus că nu recunosc aceste alegeri ca fiind libere și corecte și că nu vor forma alianțe cu niciunul dintre partidele ajunse în Parlament.

Deși Partidul Democrat le-a luat-o tuturor pe dinainte și s-a grăbit să înceapă negocierile pentru formarea unei alianțe în viitorul Parlament, pe de altă parte, aceștia spun că Moldova este în pragul unei crize politice de lungă durată și anticipează că aceasta va dura chiar și un an de zile. Astfel, PD-ul a mers la Curtea Constituțională să ceară mai multe împuterniciri pentru actual Guvern.

Între timp, partidul care a luat cel mai mic număr de mandate în viitorul Legislativ se arată mulțumit de rezultat și își anunță primul proiect de lege pe care-l va propune în plenul Parlamentului.

La aflarea rezultatelor alegerilor, conducerea Partidului Liberal a venit cu o explicație, privind rezultatul mic pe care l-a obținut formațiunea, comparativ cu ultimele două scrutine.

Totuși, liberalii cred că nu doar ei sunt în cădere, dar și concurenții lor pe segmentul de stânga: comuniștii și chiar și socialiștii.

Cireașa de pe tortul declarațiilor politice ale acestei săptămâni aparține democraților. Aceștia, au găsit o altă modalitate de a-și justifica rezultatul modest, obținut în circumscripțiile din Chișinău.

Gălăgie în spațiul mediatic a creat și subiectul legat de soarta blocului ACUM în viitorul Parlament. Unii spun că aceștia vor forma două fracțiuni separate, alții, că vor române uniți și în după ce se vor așeza pe fotoliile de deputați.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!