/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

ZECE declarații politice ale săptămânii, făcute în fierbințeala alegerilor parlamentare

missing
03 martie 2019, ora 12:01

Principalul subiect politic al săptămânii care e pe sfârșite a fost, desigur, alegerile parlamentare. După anunțarea rezultatelor scrutinului unii lideri politici au anunțat că le vor contesta și că s-ar putea să avem în curând alegeri anticipate. Alții, cu puțină tragere de inimă, dar au spus că sunt mulțumiți de rezultate și că acestea au fost previzibile. Pe de altă parte, candidații pentru care nu se vor găsi fotolii în viitorul Parlament au încercat să-și justifice rezultatele modeste pe care le-au obținut.  

Conducerea Partidului Socialiștilor (PSRM), care a obținut cel mai bun rezultat la alegeri, dar insuficient pentru a lua puterea în mâini, a anunțat că rezultatele scrutinului nu-i sunt pe plac și că exercițiul electoral ar putea fi repetat în curând.

Democrații, situați pe locul doi după numărul de mandate obținute în viitorul Legislativ, spun că vor să pornească negocierile pentru formarea unei coaliții parlamentare și primii pe care i-au luat la ochi au fost cei de la blocul ACUM.

În replică, copreședinții blocului ACUM se arată uimiți de o atare atenție asupra personalităților lor, din partea celor care adineauri, spun ei, i-au considerat un fel de „dușmani ai poporului”.

Cei de la ACUM au spus că nu recunosc aceste alegeri ca fiind libere și corecte și că nu vor forma alianțe cu niciunul dintre partidele ajunse în Parlament.

Deși Partidul Democrat le-a luat-o tuturor pe dinainte și s-a grăbit să înceapă negocierile pentru formarea unei alianțe în viitorul Parlament, pe de altă parte, aceștia spun că Moldova este în pragul unei crize politice de lungă durată și anticipează că aceasta va dura chiar și un an de zile. Astfel, PD-ul a mers la Curtea Constituțională să ceară mai multe împuterniciri pentru actual Guvern.

Între timp, partidul care a luat cel mai mic număr de mandate în viitorul Legislativ se arată mulțumit de rezultat și își anunță primul proiect de lege pe care-l va propune în plenul Parlamentului.

La aflarea rezultatelor alegerilor, conducerea Partidului Liberal a venit cu o explicație, privind rezultatul mic pe care l-a obținut formațiunea, comparativ cu ultimele două scrutine.

Totuși, liberalii cred că nu doar ei sunt în cădere, dar și concurenții lor pe segmentul de stânga: comuniștii și chiar și socialiștii.

Cireașa de pe tortul declarațiilor politice ale acestei săptămâni aparține democraților. Aceștia, au găsit o altă modalitate de a-și justifica rezultatul modest, obținut în circumscripțiile din Chișinău.

Gălăgie în spațiul mediatic a creat și subiectul legat de soarta blocului ACUM în viitorul Parlament. Unii spun că aceștia vor forma două fracțiuni separate, alții, că vor române uniți și în după ce se vor așeza pe fotoliile de deputați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram