Reprezentanții blocului ACUM DA PAS vor cere de la Curtea Constituțională invalidarea alegrilor în cele două circumscripții din regiunea transnistreană, nr. 47 și 48, în circumscripțiile Orhei și Nisporeni și în circumscripția numărul patru, Dondușeni, Drochia și Rîșcani. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

„Procesul de prelevare a datelor cu privire la rezultatele votării pe secții a fost lipsit de transparență. Alegerile nu au fost nici libere și nici corecte. Frauda este evidentă, măsurabilă și a influențat decisiv rezultatele alegerilor. Eliminați regula sistemului mixt și veți vedea că blocul ACUM a câștigat aceste alegeri”, a declarat Andrei Năstase, copreședinte al blocului ACUM. Acesta a mai menționat că, deputații din partea blocului vor propune modificarea Codului Electoral, astfel încât să se revină la sistemul electoral proporțional.

Deputatul ales din partea blocului ACUM Sergiu Litvinenco a menționat că la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a fost legiferată folosirea resurselor administrative în agitația electorală.

De asemenea, Litvinenco a atras atenția asupra faptului că la acest scrutin electoral s-a înregistrat un număr triplu de încălcări, comise în ziua votului – circa 1500, comparativ cu recordul precedent al încălcărilor în ziua alegerilor, stabilit în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016, atunci fiind semnalate circa patru sute de cazuri.

De asemenea, potrivit celor de la ACUM, printre cele mai grave încălcări din cadrul acestor alegeri țin de imposibilitatea votării la secțiile de peste hotare cu pașapoartele expirate și lipsa secțiilor de votare în mai multe orașe unde moldovenii din diasporă s-au înregistrat în prealabil; intimidarea alegătorilor; pomenile electorale; folosirea resurselor administrative în scopuri electorale; transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare etc.

Totodată, reprezentanții blocului ACUM au reiterat că nu vor face coaliție cu niciuna dintre formațiunile care vor ajunge în viitorul Legislativ.

În urma alegerilor parlamentare, blocul ACUM a obținut 26 mandate de deputat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!