Săptămâna a doua după alegerile parlamentare a fost relativ liniștită. Putem spune că e o liniște înainte de furtună, or, către finalul săptămânii scrutinul parlamentar a fost validat și, cu certitudine, lupta pentru o majoritate în Legislativ abia începe. 

În debutul săptămânii, foștii concurenți electorali au continuat să analizeze rezultatele scrutinului, atât rezultatele obținute de ei, cât și cele ale contracandidații lor, viitori colegi de Parlament.

Șeful statului Igor Dodon a încercat pe parcursul acestei săptămâni să fie „politically correct”. Pe unde i-a reușit, pe unde, nu. La începutul săptămânii, președintele a spus că se va abține să facă declarații despre eventuale scenarii din viitorul Legislativ, atât timp cât alegerile nu au fost încă validate, dar a strecurat anumite opinii despre cum ar trebui să acționeze Partidul Socialiștilor, pe care neoficial în tutelează.

Cei din Partidul Democrat (PD), care au o altă opinie decât președintele statului și, deși nu au obținut cele mai multe mandate de deputat, au avut deja tentative, acum o săptămână, de a începe negocierile, zilele trecute s-au temperat și au spus că, în prezent, nu negociază cu nimeni.

Cei de la ACUM, cărora PDM le-a expediat o scrisoare, invitându-i la negocieri, spun însă că, de fapt, intenția acelui mesaj a fost alta.

Săptămâna am încheiat-o cu Ziua Internațională a Femeilor, sărbătorită diferit în țara noastră. Anul acesta însă, poate mai mult ca în alți ani, s-au auzit mai multe voci care au abordat ziua de 8 martie din perspectiva egalității de gen și a modului în care această egalitate este percepută în țara noastră. Anul 2019 mai e și cel care ne-a adus un număr mai mare de femei în Parlament, deși cifra este deocamdată cu mult mai mică decât cea care ne-ar permite să spunem că avem în Legislativ un număr practic egal de deputate și deputați.

Vestea cea mare de la Curtea Constituțională (CCM) a venit sâmbătă, când scrutinul parlamentar a fost validat. După decizia CCM, declarațiile politice au fost seci, dar actorii politici ne-au dat de înțeles că săptămâna viitoare vor fi aruncate zarurile așa că așteptăm să înceapă jocul.

Vezi și:

ZECE declarații politice ale săptămânii, făcute în fierbințeala alegerilor parlamentare

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!