/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

Declarațiile politice ale săptămânii a II-a după alegeri. Ce au spus politicienii înainte și după validarea scrutinului

10 martie 2019, ora 15:13

Săptămâna a doua după alegerile parlamentare a fost relativ liniștită. Putem spune că e o liniște înainte de furtună, or, către finalul săptămânii scrutinul parlamentar a fost validat și, cu certitudine, lupta pentru o majoritate în Legislativ abia începe. 

În debutul săptămânii, foștii concurenți electorali au continuat să analizeze rezultatele scrutinului, atât rezultatele obținute de ei, cât și cele ale contracandidații lor, viitori colegi de Parlament.

Șeful statului Igor Dodon a încercat pe parcursul acestei săptămâni să fie „politically correct”. Pe unde i-a reușit, pe unde, nu. La începutul săptămânii, președintele a spus că se va abține să facă declarații despre eventuale scenarii din viitorul Legislativ, atât timp cât alegerile nu au fost încă validate, dar a strecurat anumite opinii despre cum ar trebui să acționeze Partidul Socialiștilor, pe care neoficial în tutelează.

Cei din Partidul Democrat (PD), care au o altă opinie decât președintele statului și, deși nu au obținut cele mai multe mandate de deputat, au avut deja tentative, acum o săptămână, de a începe negocierile, zilele trecute s-au temperat și au spus că, în prezent, nu negociază cu nimeni.

Cei de la ACUM, cărora PDM le-a expediat o scrisoare, invitându-i la negocieri, spun însă că, de fapt, intenția acelui mesaj a fost alta.

Săptămâna am încheiat-o cu Ziua Internațională a Femeilor, sărbătorită diferit în țara noastră. Anul acesta însă, poate mai mult ca în alți ani, s-au auzit mai multe voci care au abordat ziua de 8 martie din perspectiva egalității de gen și a modului în care această egalitate este percepută în țara noastră. Anul 2019 mai e și cel care ne-a adus un număr mai mare de femei în Parlament, deși cifra este deocamdată cu mult mai mică decât cea care ne-ar permite să spunem că avem în Legislativ un număr practic egal de deputate și deputați.

Vestea cea mare de la Curtea Constituțională (CCM) a venit sâmbătă, când scrutinul parlamentar a fost validat. După decizia CCM, declarațiile politice au fost seci, dar actorii politici ne-au dat de înțeles că săptămâna viitoare vor fi aruncate zarurile așa că așteptăm să înceapă jocul.

Vezi și:

ZECE declarații politice ale săptămânii, făcute în fierbințeala alegerilor parlamentare

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram