Și la Curtea de Apel, membrii grupului Petrenco au fost recunoscuți vinovați de organizarea dezordinilor în masă în timpul unui protest din fața Procuraturii Generale, în toamna anului 2015. Astfel, judecătorii au menținut hotărârea primei instanțe prin care aceștia au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu suspendare. Tot astăzi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acordat Guvernului șansa de a reglementa cauza în mod amiabil timp de 60 de zile.

Recuoscuți vinovați în comiterea infracțiunii prevăzute de articolele 42, 285 aliniatul 3, Cod Penal al RM, se eliberează de pedeapsa penală aplicată în temeiul articolului 60 Cod Penal în legătură cu expirarea termenului de prescripție de tragere la răspundere penală. Ședința de judecată se declară închisă! Rușine! Rușine!

După examinarea cauzei, judecătorii Curții de Apel au decis să mențină pedeapsa de patru ani cu suspendare pentru toți cei șase membri ai grupului Petrenco. Totodată, liderii grupului, Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuc și Mihail Amemberg, urmează să achite o amendă pentru organizarea dezordinii în masă. Tuturor le este interzis să părăsească teritoriul țării și să participe la proteste. Cu toate acestea, unul dintre liderii grupului numește hotărârea ilegală și nu se consideră vinovat.

Pe mine această hotărâre mă descurajează, deoarece sistemul judecătoresc a dovedit încă odată că acest caz a fost pornit la comandă și este motivat politic. Pedeapsa condiționată, la fel, ne încalcă drepturile pentru că suntem recunoscuți vinovați, dar nu ne considerăm vinovați”, Pavel Grigorciuc, lider al grupului Petrenco.

În sală au fost prezenți și reprezentanții Ambasadelor Germaniei și ai Federației Ruse. Cu toate acestea, inculpații afirmă că oricum ședința a decurs cu abateri.

Din nou ne-am ciocnit cu încălcarea drepturilor nostre procedurale, când am fost privați de dreptul la apărare, întrerupți, nu ne dădeau șansa să ne exprimăm opinia și de mai multe ori au încercat să alunge un inculpat din sala de ședințe”, Alexandru Rosco, membru a grupului Petrenco.

Avocatul grupării a propus colegiului să suspende examinarea cauzei cu 60 de zile în legătură cu comunicatul de astăzi al CEDO. Judecătorii, însă, au refuzat.

Această comunicare pe care noi am prezentat-o azi la Curtea de Apel dovedește că prin urmare Republica Moldova va fi condamnată pe această cauză penală și evident va suferi material poporul RM. Nici acest argument nu a fost forte pentru instanța de apel”, Eduard Rudenco, avocat.

Noi, desigur, nu ne vom da bătuți, vom continua să luptăm. Vom contesta această decizie la Curtea Supremă, iar decizia definitivă o vom contesta la CEDO”, Pavel Grigorciuc, lider al grupului Petrenco.

Grigore Petrenco și șase aliați ai săi au fost reținuți în septembrie 2015 în timpul unui protest în faţa Procuraturii Generale. Grupul a instalat corturi, protestând și în fața blocului în care locuia președintele PD Vlad Plahotniuc.

Ulterior, orășelul Libertății, după cum era denumit de membriI grupului, a fost evacuat de poliție. Aceștia au fost găsiți vinovați de organizarea dezordinilor în masa de prima instanță și au petrecut peste un an și jumătate în penetenciar, iar alte două luni sub arrest la domiciliu. În vara anului 2017, fostul deputat comunist Grigore Petrenco a fost condamnat de Judecătoria Chişinău, oficiul Râşcani, la 4 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. În 2017, Grigore Petrenco a primit azil politic în Germania.

 

Reporter: Diana Popa

Imagine: Mark Diaconu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!