Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko

Președinta CEC, Alina Russu, consideră că organizarea transportului către secțiile de votare nu constituie o încălcare în sine a legislației electorale

13 martie 2019, ora 10:50

Președinta Comisii Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, consideră că organizarea transportului către secțiile de votare nu constituie o încălcare în sine a legislației electorale. Potrivit ei, constituie o încălcare și este, mai ales, o abatere cu caracter penal, coruperea alegătorilor. Declarația a fost făcută aseară, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, scrie IPN.

„Dacă cetățeanul a fost adus organizat către secția de votare pentru a vota și este impus sau voința lui liberă nu este manifestată, atunci asta este o abatere cu caracter penal și noi am avut sesizări în ziua votării pe această dimensiune, care au fost transmise conform competenței ca să fie investigate”, a declarat Alina Russu.

Potrivit ei, există circa 50 de sesizări depuse la Inspectoratul General al Poliției pentru a fi examinată situația dacă a existat sau nu corupere a alegătorilor.

La rândul său, Pavel Postică, directorul de programe al Promo-LEX, consideră că transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare trebuie privită mai complex. „Nu aș risca să spun că acesta este un lucru permis de lege, or transportul de pasageri este un serviciu și, conform legislației în vigoare, acordarea oricărui serviciu alegătorilor pentru a-i determina să voteze într-un fel sau altul este interzis”, spune Pavel Postică, potrivit sursei citate.

Pavel Postică a făcut trimitere la o adresă a Curții Constituționale din anul 2016 prin care a menționat foarte clar în hotărârea sa că organizarea transportului trebuie să fie clarificată de către Parlament. „Cu regret, Parlamentul a eșuat în a răspunde foarte clar – este asta o încălcare certă sau asta este permis. Și dacă este permis, noi în rapoartele concurenților electorali trebuia să vedem aceste cheltuieli”, afirmă directorul de programe Promo-LEX.

În același timp, editorialistul Nicolae Negru a menționat: „Faptul că au fost aduși, într-adevăr, cine a plătit această aducere? Dar dacă a plătit un stat străin, doar se interzice finanțarea din surse externe? Și s-ar putea să existe o ușiță prin care finanțarea externă ajunge în Republica Moldova (…). Comisia Electorală Centrală este obligată să analizeze încălcările din alegerile precedente și să vină cu propuneri concrete pentru înlăturarea lor. Iată că CEC nu a făcut acest lucru, nu am văzut să vină cu propuneri în ajunul alegerilor parlamentare”.

Pe parcursul zilei de 24 februarie, când au avut loc alegerile parlamentare pentru noul legislativ, în spațiul public au apărut mai multe imagini foto și video de la secțiile de votare destinate cetățenilor din regiunea transnistreană prin care se vedea că zeci de cetățeni au fost aduși organizat, cu microbuze și autocare, la urnele de vot. În legătură cu acest fapt, blocul electoral ACUM a solicitat Curții Constituționale să nu recunoască alegerile în cele două circumscripții formate în regiunea transnistreană, însă solicitarea a fost respinsă, notează IPN.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram