/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

/VIDEO/ PSRM: Nu poți pur și simplu să demiți procurorul general. ACUM: „Vorbim despre deoligarhizare”

13 martie 2019, ora 10:12

Reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) sunt de părere că propunerea blocului ACUM privind demiterea procurorul general nu este posibilă în condițiile actualei legi. La rândul lor, cei de la ACUM spun că este vorba nu doar de demiterea procurorului, ci de măsuri mai complexe de „deoligarhizare” a statului. Subiectul a fost discutat aseară, la emisiunea Politica Nataliei Morari de la TV8.

Fadei Nagacevschi, juristul PSRM: „Ca să schimbi un procuror, evident că noi suntem pentru schimbarea procurorului, problema e că formula respectivă, chiar de ajustare a legislației, legislația ajustată se va aplica următorului procuror general. Actualul procuror general poate fi eliberat din funcție în condițiile legii actuale; acesta este principiul stabilității funcției care este înserat inclusiv în hotărârea Curții Constituționale din anul 2013. Nu poți așa, «po bespridelu» (n.r. prin fărădelege) să adopți o lege care ție îți este favorabilă, în vederea eliberării din funcție a unui agent public care pe tine te deranjează”.

Dumitru Alaiba, deputat blocul ACUM: „Noi vorbim de deoligarhizare, de eliminarea acelor persoane puse netransparent în funcții de înaltă responsabilitate care nu servesc interesului public, ci interesului privat și mai consumă și banul statului. Noi nu vorbim doar de Procuratură, instituțiile sunt diferite. Șeful SIS poate fi imediat demis, alte instituții pot fi curățate, uite așa. Vorbind de Procuratură, eu am și exemplul lui Voronin din 2019, când imediat ce dictatorul de atunci a devenit mai slab, Gurbulea (n.r. Valeriu Gurbulea, fost procuror general al Republicii Moldova), pur și simplu a mers în demisie, poate nici nu o să trebuiască să să modificăm legea”.

Acum două zile, PSRM a invitat blocul ACUM la discuții privind formarea unei eventuale majorități parlamentare. Ieri, cei din blocul ACUM au anunțat că nu vor face alianțe cu niciunul dintre partidele care au acces în Parlament și au prezentat un pachet de legi, numit de ei „pentru deoligarhizarea statului”, care prevede demiterea a șapte șefi de instituții de stat, printre care șeful PG (procurorul general), șefiul SIS, șeful CNA etc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram