/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/UPDATE/ BBC: Numărul victimelor atacului din Noua Zeelandă a ajuns la 49

15 martie 2019, ora 10:50

UPDATE, ORA 10.50: Numărul morților în urma atacului din Noua Zelandă a ajuns la 49. Alte 20 de persoane sunt rănite, transmite BBC.

Premierul australian Scott Morrison a calificat atacul, în care se presupune că ar fi fost implicat și un cetățean al Australiei, drept un „atac terorist extremist”, mai scrie sursa citată.

Autorităţile nu au anunţat încă un bilanţ oficial, precizând doar că s-au înregistrat “mai multe decese”.

Mike Bush, un oficial de rang înalt din cadrul Poliţiei neo-zeelandeze, a mai confirmat că au fost descoperite mai multe bombe artizanale amplasate pe vehicule, însă geniştii au reuşit să neutralizeze dispozitivele explozive improvizate fără ca acestea să explodeze.

“Acest lucru indică gravitatea a ceea ce s-a petrecut”, a subliniat Bush.

Oficialul a refuzat să afirme dacă autorităţile consideră incidentul ca fiind unul de natură teroristă, afirmând doar că “nu se poate mai grav de atât”.

Potrivit martorilor oculari, cel puţin o persoană a decedat, iar alte şase au fost transportate la spital, două dintre acestea fiind rănite grav.

Poliţia a descris incidentul drept “critic” şi a recomandat locuitorilor să evite zona.

Incidentul s-a produs la moscheea Al Noor, aflată în centrul oraşului Christchurch, al treilea cel mai mare din Noua Zeelandă.

Toate şcolile din oraş au fost închise, a anunţat un reprezentant al poliţiei.

Publicaţia Stuff relatează că personalul spitalului din Christchurch a fost informat că urmează să sosească 40-50 de persoane rănite.

Echipa de crichet a Bangladeshului se afla în incinta moschei în momentul producerii incidentului, însă “întreaga echipa a fost salvată”, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de jucătorul de crichet Tamim Iqbal Khan.

Un reporter care însoţea echipa de crichet a Bangladeshului a confirmat că echipa “scăpat dintr-o moschee de lângă Parcul Hagley unde erau mai mulţi agresori”.

Poliţia a evacuat clădirile din zona unde s-a produs incidentul şi încearcă să prindă atacatorul.

Autorităţile suspectează că într-un vehicul aflat la aproximativ trei kilometri de moschee este amplasată o bombă, relatează cotidianul The Guardian.

Presa locală relatează că cel puţin şase persoane au decedat în urma incidentului, însă autorităţile nu au anunţat încă un bilanţ oficial.

Potrivit informaţiilor disponibile până în acest moment, atacatorul a intrat în moscheea din Christchurch în jurul orei locale 13:40 (ora României, 2:40). Un martor ocular a relatat că atacul armat a durat aproximativ 20 de minute, suspectul inspectând metodic fiecare încăpere pentru a descoperi persoane care se ascundeau.

Presa locală, citată de agenţia The Associated Press, că un nou atac armat s-a produs la o altă moschee din oraş, însă informaţia nu a fost confirmată de autorităţi.

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, a descris atacurile drept un “act fără precedent de violenţă”, adăugând că oamenii din moschei ar fi trebuit să aibă dreptul să-şi exercite libertatea religioasă în siguranţă.

“Va fi una din cele mai întunecate zile din istoria Noii Zeelande”, a adăugat Ardern.

Premierul a mai spus că un suspect a fost reţinut, însă poliţia este în căutarea mai multor persoane despre care se crede că sunt implicate în aceste incidente.

Poliţia a confirmat că mai multe persoane au fost ucise sau rănite în urma a două incidente armate produse la două moschei, Al Noor şi Linwood, din Christchurch.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram