/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Detalii de la CNA! Vameșii reținuți azi luau câte 400 de euro pentru a închide ochii la mașinile cu numere de înmatriculare străine

missing
18 martie 2019, ora 13:18

Într-un final, șase persoane au fost reținute în urma perchezițiilor de astăzi de la Vama Sculeni. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) afirmă că mai mulți angajați ai vămii au pus la cale o schemă infracțională prin care aceștia radiau din baza de date maşinile cu numere de înmatriculare străine contra unor sume de bani. Aceștia aveau complici și în afara Serviciului Vamal.

Printre reținuți sunt trei inspectori vamali, un șef responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului Vamal și doi intermediari.

„Potrivit denunţătorilor, rolul intermediarilor era de a influenţa persoane publice din cadrul Serviciului vamal în vederea modificării informaţiei din bazele de date cu privire la „intrarea” sau „ieşirea” din ţară a automobilelor cu numere străine. Deşi, potrivit legii, maşinile cu numere de înmatriculare străine au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informaţional se bifa ieşirea autoturismului din ţară, fără ca acesta să părăsească postul vamal. Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe cazuri de manipulare a sistemului informaţional al Serviciului vamal, pentru fiecare maşină taxa fiind de 400 de euro”, se menționează într-un comunicat al CNA.

În prezent, percheziţiile sunt în desfăşurare la Serviciul vamal (sediul central, Chişinău) şi la postul vamal Sculeni (Ungheni). Pe cazurile descrise au fost pornite cinci cauze penale, conexate într-o procedură, pe faptul comiterii coruperii pasive, traficului de influenţă şi complicităţii la corupere pasivă.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, persoanele publice riscă până la zece ani de închisoare, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii, pe un anumit termen, iar intermediarii – până la șase ani de puşcărie şi amenzi.

Procuratura anticorupţie conducere urmărirea penală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram