/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/INFOGRAFIC/ Prima ședință a noului Legislativ: Cum se constituie fracțiunile parlamentare

missing
21 martie 2019, ora 10:29

Astăzi va avea loc prima ședință a noului Parlament, după care, potrivit Constituției, noul Legistlativ va fi considerat legitim. Începând cu ziua de astăzi, deputații aleși au la dispoziție maxim zece zile pentru a constitui fracțiunile parlamentare.

O fracțiune poate fi formată din minim cinci deputați. Aceasta are un președinte și reprezentanți în Biroul permanent al Parlamentului și în comisiile parlamentare. Numărul reprezentanților este proporțional numărului deputaților dintr-o anumită fracțiune.

Pentru ca o fracțiune să creeze majoritatea parlamentară aceasta trebuie să fie formată din mai mult de jumătate din numărul total al deputaților, iar fracțiunile cu un număr mai mic de jumătate din totalul deputaților aleși se vor numi „opoziție”.

Mai multe detalii despre cum se constituie fracțiunile în Parlamentul Republicii Moldova aflați din infograficul ce urmează.

În noul Parlament au acces trei partide, un bloc electoral și trei candidați independenți. PSRM s-a ales cu 35 de mandate de deputat, PDM, cu 30 de mandate, blocul ACUM, cu 26 de mandate, PP ȘOR, cu șapte mandate și alte trei mandate le-au revenit deputaților independenți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram