În luna februarie, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 47,0%, comparativ cu 61,2% în luna ianuarie. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 48,0 milioane USD (-35,4%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici – cu 35,1 milioane USD (-15,9%).

În aceste condiții, BNM a intervenit prin vânzări nete de valută în sumă de 84,8 milioane USD pe piața interbancară locală, srie într-un comunicat de presă al instituției.

În luna februarie, leul moldovenesc s-a apreciat ușor, în valori medii, cu 0,2% în raport cu dolarul SUA, până la 17,1156 USD/MDL comparativ cu 17,1468 USD/MDL în luna ianuarie 2019. Potrivit valorilor de la finele lunii, moneda națională s-a depreciat cu 0,3% în raport cu dolarul SUA.

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (64,3%).

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!