Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern privind dizolvarea și radierea din oficiu din Registrul de stat a 163 de întreprinderi de stat.

Potrivit APP, documentul a fost elaborat din următoarele raționamente: în rezultatul contrapunerii informației din Registrul patrimoniului public cu informația privind întreprinderile de stat înregistrate în Registrul de Stat al persoanelor juridice, conform situaţiei din 01.01.2018, au fost identificate peste 442 întreprinderi de stat fondate în anii 1992-1995, care figurează în Registrul de stat al persoanelor juridice, dar nu sunt gestionate de autorităţile administraţiei publice centrale care le-au fondat, scrie mold-street.com.

„Practic, toate aceste întreprinderi de stat nu activează de mulţi ani, de regulă, motivele fiind lipsa mijloacelor circulante, a bunurilor imobile proprii, competitivitatea redusă a producţiei/serviciilor, s.a.”, se arată în prooect.

În plus APP constată că în privinţa acestor întreprinderi, autorităţile administraţiei publice centrale (succesorii fondatorilor acestora) pe parcursul anilor nu au intreprins măsuri privind reanimarea sau lichidarea acestora.

În consecinţă în urma unei evaluări Agenţia a propus dizolvarea a 163 intreprinderi de stat, din care 127 sunt inactive, iar 36 au fost deja radiate din Registrul Fiscal de Stat, dar urmeazd a fi radiate şi din Registrul de stat al persoanelor juridice, ţinut de Agenfia Servicii Publice.

Menţionăm că unele dintre aceste întreprinderi figurează în rapoartele Curţii de Conturi pentru diverse ilegalităţi comise în administrarea banilor şi activelor statului.

E cazul Centrului de Decontări Internaţionale (CDI) la conturile bancare ale căruia, în baza hotărârii Ministerului Comunicaţiilor şi Informaticii din anii 1992-1997, se acumula şi se păstra valuta străină obţinută de întreprinderile subordonate în calitate de plată pentru serviciile prestate.

Auditorii constatau în 1997, că milioane de lei acumulaţi pe conturile acestei întreprinderi în loc să ajunga la bugetul de stat, au fost transferaţi pe conturile unor structuri private. Mai mult! Din banii Centrului era asigurată o pensie grasă directorului general.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!