/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/DOC/ Secretarii Consiliilor locale, nemulțumiți de noul sistem de salarizare al bugetarilor. „Îi dezavantajează și nu îi motivează să rămână în domeniu”

missing
27 martie 2019, ora 15:47

Noul sistem unitar de salarizare, implementat recent în Republica Moldova de către Ministerul Finanțelor dă peste cap activitatea secretarilor Consiliilor locale ce activează în primăriile din țară. Potrivit lor, noul sistem de salarizare îi dezavantajează și nu îi motivează să rămână în acest domeniu de activitate. În acest context, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a expediat un demers premierului Pavel Filip și ministrului Finanțelor Ion Chicu în care solicită  identifica mecanismele de soluționare a problemelor semnalate. 

„La stabilirea noilor majorări salariale nu au fost luate în considerare volumul și calitatea sarcinilor executate de către secretarii Consiliilor locale, cei care duc povara greutăților APL, în comparație cu funcționarii din alte domenii, care au beneficiat de o creștere mult mai mare a nivelului de salarizare”, se arată într-un comunicat al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).

De asemenea, într-o adresare a secretarilor parvenită la adresa CALM, este menționat și faptul că sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu s-a bazat pe standarde minime de calitate a funcțiilor exercitate, astfel s-a creat o situație confuză, deoarece secretarii Consiliilor locale realizează un volum de lucru foarte mare, căruia abia îi pot face față, fără însă a fi remunerați corespunzător.

Totodată în rândul Administrațiilor Publice Locale există mai multe obiecții la legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, cum ar fi discrepanțele nejustificate între nivelele de salarizare.

„Creșterea salariului personalului din domeniul culturii este de circa 286%, iar pentru alte categorii, cum ar fi, de exemplu, contabilii, majorarea este de doar 14%, noile reglementări denaturează relațiile existente la nivel local în ceea ce privește nivelul studiilor persoanelor încadrate în diverse funcții etc”, se menționează în comunicatul CALM.

TV8 a contactat Serviciul de informare a Ministerului Finanțelor. Reprezentanții instituției ne-au rugat să expediem o solicitare de informații la adresa instituției. Reacția Ministerului va fi publicată în știrea actualizată.

Scopul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar constă în asigurarea unui sistem de salarizare a personalului din sectorul bugetar transparent, echitabil, atractiv, simplu de gestionat, capabil să reflecte și să remunereze performanța, în cadrul căruia salariul de bază să reprezinte principalul element al remunerației personalului.

Mai jos este anexat demersul adresat premierului Pavel Filip și ministrului Finanțelor Ion Chicu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram