În Parlamentul Republicii Moldova au fost create cinci fracțiuni parlamentare: fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM); fracțiunea Partidului Democrat (PDM); fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), parte a Blocului Politic ACUM; fracțiunea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), parte a Blocului Politic ACUM și fracțiunea Partidului Politic ȘOR (PP ȘOR).

Fracțiunea PSRM are 35 de deputați, iar președinta acesteia este Zinaida Greceanîi. Deputații socialiști l-au ales pe Corneliu Furculiță în calitate de vicepreședinte al fracțiunii, iar pe Vasile Bolea, secretar.

Din fracțiunea PDM fac parte 30 de deputați. La prima ședință a Parlamentului, democrații au anunțat că președinte al fracțiunii este Pavel Filip, însă nu se cunoaște deocamdată cine este vicepreședinte și secretar al fracțiunii. Pe pagina web a Legislativului nu a fost plasată această informație, iar deputatul democrat Alexandru Botnari ne-a spus că membrii partidului nu au decis deocamdată cine dintre parlamentari vor fi în aceste funcții.

Fracțiunea PAS Blocul ACUM este formată din 14 deputați. Președinta fracțiunii este Maia Sandu; vicepreședinte, Igor Grosu; iar secretar, Sergiu Litvinenco.

Din fracțiunea ACUM Platforma DA fac parte 12 deputați. Aceștia l-au ales pe Andrei Năstase în calitate de președinte al fracțiunii, pe Maria Ciobanu, în calitate de vicepreședintă a fracțiunii, iar pe Dinu Plîngău, secretar.

Cei șapte deputați care formează fracțiunea Partidului ȘOR l-au ales pe Ilan Șor în funcția de președinte. Vicepreședinte al fracțiunii va fi Petru Jardan, iar secretară, Maria Albot.

Fracțiunile parlamentare pot fi formate din minim cinci deputați. Pentru ca o fracțiune să creeze majoritatea parlamentară aceasta trebuie să fie formată din mai mult de jumătate din numărul total al deputaților, iar fracțiunile cu un număr mai mic de jumătate din totalul deputaților aleși se vor numi „opoziție”. Deși prima ședință a Parlamentului a avut loc, până în prezent, partidele care au acces în Legislativ nu au reușit să creeze, deocamdată, o majoritate parlamentară.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!