/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Avertizare pentru fumători, prețurile la țigarete ar putea fi majorate. Ministerul Finanțelor va propune mărirea accizelor

missing
29 martie 2019, ora 15:47

Prețurile la țigarete ar putea fi majorate, asta după ce șeful direcție al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Ion Șalaru, a propus ca Ministerul Finanțelor să majoreze taxele la produsele de tutun. Autoritățile cred că astfel tinerii își vor pierde interesul pentru țigarete. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, desfășurate ieri, 28 martie. 

Drept răspuns, reprezentanții Ministerului Finanţelor au spus că vor propune majorarea accizelor specifice la produsele din tutun și produsele conexe, inclusiv la produsele noi din tutun (țigări electronice, IQOS – tutun încălzit, narghilea), cu ajustarea lor la nivelul produselor tradiționale din tutun.

Tot în cadrul ședinței s-au discutat problemele întâmpinate în aplicarea legii privind controlul tutunului. În acest sens, prezent la ședință, viceprim-ministrul, Iurie Leancă, a propus instituirea unui grup de lucru care să analizeze experiența europeană privind vânzarea articolelor din tutun în gherete. „Avem carențe la respectarea legislației în vigoare, posibilitatea efectuării controalelor, interferența industriei tutunului în politicile publice, răspândirea noilor produse de tutun și tolerarea fumatului în spațiile publice”, a declarat Iurie Leancă.

De asemenea, secretarul de stat în domeniul sănătății publice, Aliona Serbulenco, a accentuat provocările întâmpinate în aplicarea prevederilor legislației, în special ce țin de excluderea comercializării produselor de tutun în gheretele situate la o distanță mai mică de 200 de metri față de instituțiile de educație și medico-sanitare.

Pe parcursul ultimelor două luni Centrul de Sănătate Publică municipal Chișinău a verificat 96 de gherete și a întocmit 89 procese verbale. Acțiunile au fost intreprinse în urma intrării în vigoare a legii privind controlul tutunului.

Pe 4 martie, în cadrul unei conferințe de presă activiștii civici Ion Andronache și Radion Gavriloi au declarat că din cele peste 300 de gherete ce comercializează tutun în Chișinău doar patru la sută sunt amplasate conform legii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram