Cel mai discutat eveniment politic al săptămânii a fost întâlnirea președintelui Igor Dodon cu liderii celor trei formațiuni parlamentare: PSRM, PDM și Blocul ACUM. Șeful statului a lansat formațiunilor invitația la discuții separate în prima zi a săptămânii, argumentând că vrea să înțeleagă, dacă există vreo șansă ca deputații din aceste fracțiuni să creeze o majoritate parlamentară. 

Cu câteva ore înainte de întâlnirile cu președintele țării, Maia Sandu, președinta PAS și Andrei Năstase, președintele Platformei DA, au anunțat crearea a două fracțiuni parlamentare: PAS Blocul ACUM și ACUM Platforma DA, și constituirea Blocului Politic ACUM, prin semnarea unui acord bilateral, care prevede că cele două fracțiuni vor acționa coordonat în cadrul Legislativului. Totodată, Sandu și Năstase au anunțat că Blocul ACUM îi înaintează pe ei în funcțiile de președinte de Parlament și prim-ministru.

Între timp, la Reședința de Stat, șeful statului Igor Dodon discuta cu liderii fracțiunii PSRM. După întrevedere, președinta socialiștilor Zinaida Greceanîi a spus că formațiunea pe care o conduce rămâne cu intenția de a discuta în privința formării unei majorități parlamentare cu deputații din Blocul ACUM.

Apoi, la Reședința de Stat au venit liderii PDM în frunte cu președintele democraților Vlad Plahotniuc. Oficial, aceasta ar fi prima întrevedere dintre Plahotniuc și Dodon, întâlnire la care cei doi nu au ezitat să facă schimburi de amabilități.

După întrevederea cu președintele Igor Dodon, Vlad Plahotniuc a declarat în fața presei că democrații sunt gata să discute cu toate partidele care au acces în Parlament în privința formării unei majorități, doar ca să fie evitate alegerile anticipate.

Și cei din Blocul ACUM au declarat, după întâlnirea cu șeful statului, că sunt gata să discute cu toți, însă, aceștia au făcut referire la „toți deputații din Parlament” și nu la toate partidele. Liderii Blocului ACUM au reiterat că invită parlamentarii care vor să voteze pachetul de legi „de dezoligarhizare a țării” să vină și cu alte propuneri legislative, care să urmărească același scop, iar, după ce inițiativele legislative vor fi votate, ACUM este gata să-și asume guvernarea.

La rândul său, Igor Dodon, după finalizarea discuțiilor cu cele trei formațiuni, a spus că a ajuns la concluzia că acestea nu-și doresc alegeri anticipate și a invitat cele patru fracțiuni parlamentare deja la o masă comună de negocieri, planificată pentru ziua de marți, 2 aprilie.

La finele acestei săptămâni, doar PSRM confirmase faptul că va merge marți la Reședința de Stat, la întâlnirea cu Igor Dodon. Reprezentanții PDM și ACUM urmau să decidă, dacă participa ori nu la masa de negocieri.

Vezi și:

Decretul a fost semnat, ședința a fost convocată, dar lucrurile au rămas neschimbate. Declarațiile politice ale acestei săptămâni

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!