Peste 38 de mii de șomeri au fost înregistrați în anul 2018. Astfel rata șomajului la nivel de țară a înregistrat valoarea de trei la sută, fiind mai mică față de anul 2017. De asemenea, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS) șapte la sută dintre persoanele angajate în câmpul muncii nu și-au declarat salariul. 

Din numărul total de șomeri înregistrați, cei mai mulți s-au dovedit a fi bărbații, 58 la sută. Totodată, șomajul a afectat o proporție mai mare de locuitori din orașe, 65 procente din totalul persoanelor. În rândul tinerilor rata șomajului a constituit peste șapte la sută, iar în categoria de vârstă 15-29 ani acest indicator a avut valoarea de peste cinci procente.

De asemenea în anul 2018 populația economic activă a Republicii Moldova, inclusiv șomeri, a constituit peste un milion de persoane, fiind în creștere cu doi la sută față de anul 2017.

Potrivit BNS șapte la sută dintre angajați au primit salariul „în plic”. Marea majoritate a salariaților care nu-și declarau salariul activau în: agricultură, comerț, industrie și construcții. În acest sens, peste șase procente dintre salariați au fost angajați fără perfectarea contractelor individuale de muncă, în baza unor înțelegeri verbale.

În repartizarea după forme de proprietate 76,6% din populația ocupată a activat în sectorul privat și 23,4%  în sectorul public.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!