/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

OPINII: PD și PSRM, ce șanse au să creeze o coaliție în Parlament. Cine are de pierdut și cine, de câștigat

02 aprilie 2019, ora 19:19

Partidul Democrat (PDM) și Partidul Socialiștilor (PSRM) ar putea crea, într-un final, o coaliție în viitorul Parlament, sunt de părere unii analiști politici. Totuși, există opinii, potrivit cărora este prea devreme să discutăm acum despre o alianță între cele două partide, și există păreri că, în culise democrații și socialiștii împart deja funcțiile de speaker și premier. 

„Din ceea ce au declarat liderii politici după discuții, nu reiese că sunt dispuși să creeze coaliții, de altfel, au și negat acest fapt. Sigur, aceste discuții pot fi catalogate drept tatonări preliminare pentru crearea unei coaliții majoritare, având în vedere că aceste partide politice vor să facă parte dintr-o coaliție majoritară”, este de părere analistul politic Igor Ciurea. 

„Eu cred că o asemenea coaliție nu va fi una foarte fericită, dar, având în vedere că avem de-a face cu două partide pragmatice și profesioniste, care vor cu orice preț puterea, în sensul bun al cuvântului, cred că această cale este singura posibilă ca PD și PSRM să se unească în cadrul unei coaliții”, a comentat Corneliu Ciurea.

Analistul consideră că ambele partide vor avea și de pierdut, și de câștigat în cazul în care vor forma majoritatea: „Nu cred că alegătorii ambelor partide îi vor taxa imediat pentru faptul că renunță la anumite principii ideologice, ci vor urmări în continuare performanțele acestei guvernări. Această ipotetică coaliție poate să fie în beneficiul ambelor partide, dar poate și să dăuneze imaginii ambelor partide, dar acest lucru va depinde de performanțele acestei coaliții, în cazul în care aceasta va fi creată”, a mai spus Ciurea.

La rândul său, analistul politic Ion Tăbârță consideră că cele două formațiuni au purtat negocieri și până astăzi, când s-au întâlnit la Reședința de Stat: „Cred că se lucrează în direcția creării unei alianțe, la anumiți parametri s-a convenit, însă, a apărut acest factor al Federației Ruse care nu-și dorește această alianță sau cel puțin nu-și dorește această alianță în anumiți termeni conveniți. Ceea ce mi s-a părut mie astăzi la această întâlnire că pozițiile președintelui Dodon, care este liderul informal al socialiștilor, și poziția fracțiunii condusă de doamna Greceanîi, nu tocmai coincide. Din declarațiile PDM-ului se vede că se dorește o alianță, însă la această alianță nu s-a ajuns încă”.

„Pe cei din PDM o asemenea coaliție i-ar avantaja mai mult pentru că ei nu au nimic de pierdut. Ei își mențin în continuare poziția la guvernare. Ceea ce-i privește pe socialiști nu putem fi siguri că o asemenea coaliție îi poate avantaja. O astfel de alianță i-ar developa pe  cei PSRM că au fost într-o alianță informală cu PD. O asemenea alianță ar putea duce la urmări destul de dure pentru ei. Mă refer la susținerea electoratului. Nu exclud că pe stânga ar putea apărea noi partide, cu susținere din Rusia, dacă socialiștii vor merge la o alianță peste capul Moscovei”, a comentat Ion Tăbârță.

După întrevederea de astăzi de la Reședința de Stat, liderii PSRM și PD au declarat că vor discuta în cadrul partidelor și vor decide, dacă vor continua negocierile în privința formării unei majorități parlamentare. La rândul său, președintele Igor Dodon a declarat că e prematur să vorbim despre o eventuală coaliție dintre cele două partide.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram