„Dacă organele de conducere ale PSRM se vor întruni fără ca să aibă loc consultări dintre PSRM și Blocul ACUM, înseamnă că PSRM face jocul PDM de provocare a alegerilor anticipate”, este opinia lui Oazu Nantoi, deputat din Blocul ACUM, expusă în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, de la TV8.

„Cum să te consulți, dacă nu te-ai consultat cu singura fracțiune care vine cu o ofertă antioligarhică și care, teoretic, cel puțin, ar putea să-ți fie partener?”, a mai spus Nantoi.

Deputatul este de părere că, pentru a fi investit un Guvern nu este neapărat să fie creată o majoritate parlamentară și a venit cu două exemple: „La 24 martie 2005, Parlamentul Republicii Moldova unanim a votat declarația de privind perspectiva europeană a Republicii Moldova. Primele rânduri sunt foarte mustoase în declarația aceea: «Noi, deputații în Parlamentul Republicii Moldova, reprezentând diferite partide și reprezentând diferite opțiuni, suntem uniți în…». Mai departe, pe 22 iulie 2005, aproape unanim a fost votată legea privind principiile de bază ale statutului juridic spațial al localităților din stânga Nistrului. Iarăși, era vorba de o prioritate națională. Acum, noi vorbim despre prioritatea ruperii statului din captivitate”, a spus Oazu Nantoi.

În același timp, deputatul spune că Maiei Sandu, președinta fracțiunii PAS Blocul ACUM, partenerii externi ai Republicii Moldova i-ar fi garantat că, în cazul în care se votează un Guvern minoritar, cu Sandu în calitate de prim-ministră, se vor debloca finanțările externe ale Republicii Moldova.

„Guvern minoritar înseamnă că PSRM nu-și asumă responsabilitatea, iar în orice moment, împreună cu PD ar putea să-l dea jos”, a mai spus Nantoi.

La rândul său, Fadei Nagacevschi, juristul PSRM a spus că socialiștilor nu le convine să cedeze în fața Blocului ACUM: „Voi doriți ca PSRM să voteze și speake-rul și prim-ministrul vostru, să vă transmită vouă toate competențele și el să rămână la ușa cortului, dar el tot are alegătorii săi în spate, de ce ei trebuie să accepte o asemenea abordare? Mi se pare stranie o asemenea abordare”, a spus Fadei Nagacevschi.

„Aceasta este oferta noastră, veniți cu oferta Dvs., poftim, noi suntem deschiși”, i-a răspuns Nantoi lui Nagacevschi.

Ieri, la Reședința de Stat au avut loc discuții dintre președintele Igor Dodon și liderii fracțiunilor PSRM și PDM, privind crearea unei majorități parlamentare. La masa de negocieri au fost invitații și deputații din Blocul ACUM, dar aceștia au refuzat invitația și au organizat propriile discuții, la Parlament, la care au fost invitați „toți deputații care nu se supun regimului oligarhic”. La discuții au venit doar trei deputați din Partidul ȘOR, însă, când au intrat aceștia în sală, deputații de la ACUM au părăsit încăperea.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!