Persoanele cu necesități speciale vor beneficia de asistență telefonică gratuită. Potrivit autorităților, prin acest serviciu se urmărește prevenirea și reducerea încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Serviciul va avea un număr de telefon gratuit, care va fi disponibil în regim non-stop, cu acces simultan din țară și de peste hotare.

Potrivit Guvernului, apelând numărul de telefon gratuit, persoanele cu nevoi speciale vor primi suport informațional, consiliere, vor putea raporta cazurile suspecte de încălcare a drepturilor sau situațiile de risc. Cazurile identificate vor fi redirecționate către organele competente și organizațiile partenere. Costul apelurilor interne sunt suportate de prestator, iar a celor externe – de apelant.

Serviciul poate fi contactat prin WhatsApp, Viber, Skype sau SMS și este destinat atât persoanelor cu dizabilități, cât și familiilor acestora, membrilor comunității și profesioniștilor în domeniu. Consultanța va fi oferită de un prestator acreditat, contractat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Regulamentul de organizare și funcționare a Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu nevoi speciale și a Standardelor minime de calitate, a fost aprobat astăzi de Guvern. Pentru activitatea Serviciului, în bugetul de stat pentru anul curent sunt prevăzute peste 963 mii de lei.

Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități a fost lansat în ianuarie 2017, în cadrul unui proiect pilotat de societatea civilă și finanțat de UE. Timp de doi ani, au fost recepționate peste 3200 de apeluri, cu 22% mai multe apeluri în 2018 față de 2017.

Serviciul reprezintă un răspuns al statului la reducerea cazurilor de violare a drepturilor persoanelor cu nevoi speciale, precum și la realizarea angajamentelor asumate prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. În Republica Moldova locuiesc peste 180 mii de persoane cu nevoi speciale.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!