Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu raportul Kroll II, care se referă la frauda bancară a fost ridicat de la BNM, după ce au fost prezentate de compania externă, iar Banca Națională nu deține acest raport. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Moldova în Direct” de la postul Moldova 1, potrivit IPN.

Raportul Kroll II a fost ridicat de procuratură de la Banca Națională, imediat ce a fost prezentat de compania Kroll și Banca Națională nu deține acest raport la moment. Investigațiile le efectuează procuratura”, a spus Armașu.

De asemenea, guvernatorul a mai spus că din creditul de urgență acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, până la ora actuală s-au achitat peste două miliarde de lei care vin atât din lichidarea activelor băncilor, cât și din vânzarea activelor unor persoane condamnate.

Totodată, acesta a mai adăugat că Republica Moldova are acum un alt sistem bancar decât acum cinci ani.

Noi avem bănci bine capitalizate. Bănci, în marea lor majoritate, cu investitori transparenți. Noi avem 90% din acțiunile băncilor deținute de investitori europeni, avem un cadru normativ absolut nou”,spune Armașu. 

Potrivit lui, creditele neperformante sunt la un nivel acceptabil care este în scădere. Dinamica este pozitivă și datorită faptului că se majorează portofoliile de credite la bănci.

Astăzi, majoritatea creditelor neperformante care sunt pe bilanțul băncilor sunt încă cele care au fost moștenite din trecut. Credite neperformante noi se acumulează într-o sumă destul de modestă”, spune Octavian Armașu.

Potrivit sursei citate, Octavian Armașu spune că la ora actuală inflația în Republica Moldova este mai mică decât ținta, dar în lunile următoare se va înregistra o creștere, astfel încât media anuală să fie de aproape 5%. Creșterea inflației, spune guvernatorul, este generată, în mare măsură, de anumite ajustări la tarife.

Nu este nimic îngrijorător, este un lucru firesc. Politicile noastre sunt îndreptate spre faptul ca, după acest ciclu, inflația să revină la ținta pe care ne-o propunem de 5%”, a menționat Octavian Armașu.

De asemenea, guvernatorul spune că la ora actuală nu există probleme legate de lichidități în sistemul bancar. Potrivit lui, există chiar exces de lichidități, doar că majoritatea lor este pe termen scurt.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!