/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ PSRM nu vrea un Guvern minoritar. Pe cine înaintează la funcția de președinte al Parlamentului

missing
09 aprilie 2019, ora 10:29

Fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) a anunțat, după ședința Comitetului executiv politic al partidului, că nu este gata să susțină un Guvern minoritar, așa cum propun deputații din Blocul ACUM. De asemenea, aceștia au prezentat un pachet de inițiative legislative și au spus că Zinaida Greceanîi este candidatura lor pentru funcția de președinte al Parlamentului.

„PSRM urmărește să fie creată o majoritate parlamentară pe deplin funcțională, totodată, nu consideră posibilă susținerea unui Guvern minoritar”, a declarat Ion Ceban, deputat PSRM, în cadrul unui briefing.

„Partidul Socialiștilor confirmă disponibilitatea de a continua discuțiile în vederea depășirii crizei politice create. Totodată, reiterăm faptul că orice eventuală configurație și înțelegere politică nu poate fi făcută cu orice preț, ignorând voința cetățenilor care au susținut nemijlocit PSRM în alegeri”, a mai spus deputatul socialist.

Pe lângă faptul că o propun de Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului, socialiștii spun că vor insista ca în viitorul Guvern să le revină domeniile politicii externe și apărării (inclusiv ministerele de resort).

Iată care sunt principii pe care le deputații din PSRM susțin că le vor pune la baza unei eventuale colaborări politice cu celelalte partide care au acces în Parlament:
– garantarea statalității, neutralității Republicii Moldova (prin neaderarea la NATO sau alt bloc militar) și reintegrarea țării;
– politica externă echilibrată;
– respectarea drepturilor fiecărui cetățean al Republicii Moldova indiferent de naționalitate și apartenență etnică;
– dezvoltarea economică și crearea a noi locuri de muncă;
– echitate socială și protecția valorilor noastre tradiționale.

De asemenea, PSRM a anunțat că 12 aprilie va fi convocat Consiliul Republican al partidului la care se vor discuta trei subiecte principale.

BLOCUL I. Pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar, care conține următoarele:
a.) anularea Legii care pune pe umerii cetățenilor țării responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat. Crearea Comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.

b.) politica socială pro-activă prin adoptarea legislației:
– de indexare a pensiilor de 2 ori pe an;
– de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.
c.) politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice:

– anularea Legii nr. 257 din 22.12.2017 „Cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260/2006” care a fost denumită fals și manipulatoriu de combatere a propagandei. Reamintim că această lege a fost supusă criticii din partea Consiliului UE pentru politică externă, de șeful Delegației UE în Moldova, precum și de reprezentanții corpului diplomatic acreditați la Chișinău;

– ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, pe care Republica Moldova a semnat-o la 11 iulie 2002, dar nu a ratificat-o pînă în prezent. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova (limba rusă – statut de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova);

– adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze elaborate cu suportul instituțiilor europene, OSCE, de către grupul de lucru mixt format din reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, Adunării Populare a Găgăuziei, societății civile.

BLOCUL II. Consolidarea instituțiilor statului.

În acest context, propunem să se revină la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, în special, în ceea ce ține de securitatea statului (revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale). Pachetul de legi în această privință este elaborat. Ținînd cont de faptul că PSRM a colectat aproape 1.5 mln de semnături pentru trecerea la forma de guvernare – republica prezidențială, vom considera acest pas drept o etapă temporară.

BLOCUL III. Partajarea responsabilității în procesul de guvernare.

După declarațiile socialiștilor, deputații din Blocul ACUM au spus că PSRM a ales să implementeze, de fapt, agenda Partidului Democrat.

Vezi și:

RĂSPUNSUL PSRM pentru Blocul ACUM. Vor merge ori nu azi la întâlnirea de la Parlament

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram