Mai multe întreprinderi municipale au fost falimentate intenționat pe parcursul ultimului deceniu. Unul dintre scopurile urmărite ar fi preluarea terenurilor acestor subdiviziuni ale Primăriei Chișinău, susține primarul interimar al capitalei Ruslan Codreanu. Una dintre aceste întreprinderi este SA „Edilitate”, care, din spusele conducerii Primăriei, în anul 2006 înregistra un profit anual de zeci de milioane de lei, iar din anul 2016 este în prag de faliment. 

 „Trebuie să vedem cine se face vinovat pentru punerea pe brânci a uneia dintre întreprinderi cele mai importante a orașului (…). Toți vorbesc doar despre politică, dintr-o campanie electorală în alta, dar nimeni nu vorbește cum în 15 ani această întreprindere a fost pusă pe burtă și de ce ”, a spus Ruslan Codreanu.

Potrivit Eugeniei Ciumac, șefa Direcției management funciar a Primăriei Chișinău, municipalitatea deține o cotă de 63% din acțiunile SA Edilitate. Funcționara spune că ducerea întreprinderii în prag de faliment s-a făcut inclusiv prin diminuarea volumelor de producție și nevalorificarea spațiilor pe care le deține entitatea.

„Avem Direcția economie, care se ocupă de arendă, nu am văzut licitații unde să fie supuse aceste spații”, a spus Ciumac. Funcționara afirmă că întreprinderea dispune în prezent de un capital de 20 de milioane de lei și de suficiente mecanisme pentru a putea fi salvată de la faliment, însă trebuie luate măsuri urgente.

Conducerea Primăriei atenționează că în situații similare se află și alte întreprinderi municipale cum ar fi Exdrupo sau Autocomtrans.

„Noi în Chișinău în fiecare zi descoperim găuri negre. Linșajul economic la care a fost supus întreprinderea este o crimă”, a precizat Rulsan Codreanu.

Funcționarii de la Primărie propun printre măsurile de salvare a întreprinderii să fie crearea unui parc tehnologic industrial, pe unul dintre terenurile întreprinderii, care nu sunt valorificate în prezent. Aceștia speră să poată atrage investiții locale sau străine în acest sens. De asemenea, conducerea Primăriei susține că întreprinderea ar trebui să revină la activitatea de producere a plitelor de trotuar.

„La fel, ne propunem creșterea capacității de producere a asfaltului de către uzina întreprinderii”, a spus Eugenia Ciumac.

Codreanu a dispus ca, în decurs de o lună, conducerea întreprinderii să vină cu un plan de restructurare a entității.

Potrivit Primăriai Chișinău, întreprinderea Edilitate a fost creată în anul 1946, ca trust specializat pentru construcţia edificiilor inginereşti şi drumuri. În anul 1995 a fost reorganizata în Societatea pe acţiuni de tip deschis.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!