/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Liceeni bussinesmani - mai mulți adolescenți și-au pus pe roate propriile afaceri, după ce au trecut un curs specializat în școli

missing
15 aprilie 2019, ora 18:33

Au între 16 și 18 ani, dar deja sunt oameni de afaceri. Curajul lor este de invidiat, de altfel, și răbdarea de a sfida morile de vânt, adică… birocrația. Tinerii nu sunt singuri în lupta lor, fiind ajutați de profesori și antreprenori cu experiență. Aceștia au fost pregătiți în cadrul unui curs specializat, instituit de câțiva ani în peste două sute de școli din țară.

Igor învață în ultimul an de liceu în Briceni, dar printre lecții au reușit să facă ceva mai mult: a inventat un dispozitiv special care reduce consumul de apă și îi menține mereu temperatura constantă chiar în robinet. Acesta are de gând să colaboreze cu câteva firme de construcții, cărora le va vinde dispozitivul cu sute de euro. În curând, își va prezenta creația și la Paris, unde va merge pentru a găsi investitori.

IGOR SERDEȘNIUC, TÂNĂR ANTREPRENOR: „După ce ajuns la temperatura dată, vine notificare pe telefon, noi intrăm în duș, deja temperatura este de la 40 de grade în sus și apa uzată după duș nu pleacă în canalizare, dar se acumulează în alt rezervor, de unde se duce, după necesitate, automat, în bacul de la veceu. Respectiv el economisește în jur de 40-45 procente din apa uzată”.

Iar Ecaterina și Cezara și-au unit forțele pentru a crea insecticide biologice. Acestea sunt produse din infuzii de plante și funcționează chiar mai eficient decât cele chimice.

ECATERINA COROTIN, TÂNĂRĂ ANTREPRENOARE: „Nu dăunează deoarece sunt create din substanțe organice, care pot dăuna insectelor, dar nu pot dăuna plantelor”

CEZARA CIUMAC, TÂNĂRĂ ANTREPRENOARE: „Aceeași ciumăfaie sau coada-șoarecelui o putem găsi pe câmpuri. Pe timp de vară am utilizat și am văzut efectul lor”.

După ce în familia lui Marcu a venit pe lume o soră, băiatul a decis să coase huse pentru noi-născuți. Acestea securizează deplasarea copilului și îi țin cald. Timp de două luni, elevul a reușit să vândă în jur de 30 de unități, pentru care cere până la patru sute de lei.

MARCU LEUȚCHI, TÂNĂR ANTREPRENOR: „Este întotdeauna dificil să o învelești cu o pătură să nu îi fie frig și înapoi să o scoți de zeci de ori. Îl punem în husă, înăuntru pe scaun, îl încheiem, apoi închidem și mâinile lui trebuie să se află aici”.

Totuși, tinerii se plâng că întâmpină dificultăți la înregistrarea companiilor proprii: „La noi în Republica Moldova e complicat de patentat, de brevetat invenția. Au spus că tu nu poți să patentezi ideea dată pentru că tu deja ai postat pe Facebook și de la tine deja au luat”; „Să patentezi este greu și la fel să câștigi încrederea mamelor, pentru că este un produs nou pe piață”.

Pentru ca afacerile elevilor să aibă succes, tinerii sunt instruiți în licee de către profesori și antreprenori cu peste 20 de ani experiență în business. Ghidarea are loc în cadrul cursului opțional de finanțe, predat în peste 220 de instituții. Mentorii spun că disciplina ar trebui să fie obligatorie, pentru ca elevii din toate școlile din țară să beneficieze de cunoștințe.

ANDREI ZAPȘA, PROFESOR DE DISCIPLINE ECONOMICE: „Eu consider că noi trebuie să mergem pe exemplul estonienilor și să facem cursul de antreprenoriat unul obligatoriu, de rând cu matematica, limba română și așa mai departe, pentru că în economia Republicii Moldova, într-un capitalism încă sălbatic, noi avem nevoie de antreprenori școliți și bine pregătiți”.

CRISTIAN NACU, PREȘEDINTELE JUNIOR ACHIEVEMENT ROMÂNIA: „Vor putea fi mult mai greu păcăliți, manipulați, atrași în diverse capcane”. 

În prezent, peste 15 mii de elevi din toate treptele liceale din țară beneficiază de cursul specializat de economie și finanțe, fiind o colaborare dintre un ONG din România și ministerul Educației de la noi. Pentru aceasta, au fost instruiți peste 2200 de profesori. Celelalte instituții de învățământ predau disciplina obligatorie Dezvoltare Personală, care include elemente de orientare economică și a fost introdusă în curriculă pentru prima dată în acest an.

Reporteră: Diana Popa

Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram