/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

OPINIE: Viitorul Guvern se va confrunta cu două probleme majore

missing
16 aprilie 2019, ora 11:02

Viitorul Guvern al Republicii Moldova se va confrunta cu două probleme majore: pe intern incertitudinea politică ce a cuprins ţara după alegerile parlamentare, care s-ar putea agrava în cazul unor alegeri anticipate și, pe de altă parte, intrarea economiei globale într-un „declin sincronizat”, este opinia lui Vlad Bercu, jurnalist economic, exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Potrivit sursei citate, Banca Mondială a redus prognoza creșterii PIB-ului Republicii Moldova de la 3,8% la 3,6%, iar FMI – de la 3,7. În acest context, expertul consideră că viitorul Cabinet de Miniștri va trebui să aibă un plan „B” anticriză.

„Perioada de ascensiune economică înaltă a ajuns la final şi urmează reducerea ritmului de creștere. Ultimul raport al FMI constată că rata anuală de creștere în Republica Moldova în anii 2001-2010 a fost de 5,1 la sută, în ultimii zece ani de 4,6 la sută, iar pentru anii 2019-2021 se anticipează o creștere a PIB-ului de 3,5-3,8 la sută”, sunt constatările făcute în cadrul emisiunii.

La această problemă experții economici mai adaugă și tendințele demografice nefavorabile, productivitatea scăzută, migrația, îmbătrânirea populației și vulnerabilitatea la șocurile externe a Republicii Moldova.

Potrivit realizatorilor emisiunii, tărăgănarea formării unei majorități parlamentare și, respectiv, a Guvernului va compromite acordul cu FMI și finanțarea macro-financiară de 100 milioane de euro din partea UE, agreată încă în iulie 2017, ambele finanțări fiind înghețate în anul trecut. În plus, ar fi compromise termele de realizare a unor acțiuni prevăzute de Acordul de Asociere, mai ales în cazul unor alegeri parlamentare anticipate.

În opinia lui Vlad Bercu, singurul mod de a face faţă unei eventuale crize venite din exterior sunt reformele structurale şi majorarea veniturilor, or, până în 2020 țara noastră ar putea intra într-o criză financiară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram