Vor avea nevoie de viză cetățenii români care vor merge în Marea Britanie după Brexit? Ce spune ambasadorul Marii Britanii în România

19 aprilie 2019, ora 13:08

Digi24: Și legat de cei care vor să-și înceapa viața de la capăt, în Marea Britanie, după BREXIT, ei ce vor avea de făcut?

Andrew Noble: Depinde de ce fel de BREXIT avem. Dacă este unul fără acordul cu UE și așteptăm să nu fie, dar este o posibilitate, drepturile vor fi aceleași doar pentru cei care erau în Marea Britanie înainte de momentul ieșirii. Dacă vom avea acordul negociat cu UE, va fi o perioada de implementare. Până acum, nu știm care va fi data-limită a acestei perioade, pentru că momentul BREXIT s-a schimbat relativ des, dar aproape 18 luni sau 2 ani, va fi situația absolut la fel cum este astăzi. Asta înseamna că cei care sosesc în perioada implementării vor avea aceleași drepturi că cei care erau deja acolo….Exact. Mult mai bine exprimat.

Digi24: În ceea ce privește călătoriile, pentru că foarte mulți români își pun întrebarea dacă după ce BREXIT va intra în funcție vor avea nevoie de viză să călătorească în Marea Britanie. Cum lămurim această situație?

Andrew Noble: Nu vor avea nevoie de o viză.

Digi24: Este lămurită.

Andrew Noble: Da.

Digi24: Și doar pentru perioada de tranziție, cât se va implementa BREXIT, sau și după aceea?

Andrew Noble: Și după aceea. În momentul implementării nu au nevoie de nimic, pentru că nu se schimbă nimic. După sfârșitul perioadei de implementare sau după momentul BREXIT într-o situație de ieșire fără acord, nu vor avea nevoie de o viză pentru o ședere de până la 90 de zile. Dacă vor sta mai mult, este un proces foarte simplu, vor avea voie să rămână până la o perioadă de 3 ani. Și acesta este un alt proces foarte simplu. Pentru cei care au nevoie de o călătorie mult mai lungă este prevăzut și acest lucru.

Digi24: Se pot înregistra undeva și practic sunt luați în evidențe.

Andrew Noble: Exact.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram