După Brexit, românii nu vor avea nevoie de o viză în Marea Britanie pentru o ședere de până la 90 de zile. Dacă vor să stea mai mult, vor avea voie să rămână pe o perioadă de până la 3 ani, iar pentru această situație, va fi o procedură foarte simplă: se vor înregistra undeva și practic sunt luați în evidențe. Aceasta spune ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru emisiunea „Pașaport diplomatic” de la Digi24.

Digi24: Și legat de cei care vor să-și înceapa viața de la capăt, în Marea Britanie, după BREXIT, ei ce vor avea de făcut?

Andrew Noble: Depinde de ce fel de BREXIT avem. Dacă este unul fără acordul cu UE și așteptăm să nu fie, dar este o posibilitate, drepturile vor fi aceleași doar pentru cei care erau în Marea Britanie înainte de momentul ieșirii. Dacă vom avea acordul negociat cu UE, va fi o perioada de implementare. Până acum, nu știm care va fi data-limită a acestei perioade, pentru că momentul BREXIT s-a schimbat relativ des, dar aproape 18 luni sau 2 ani, va fi situația absolut la fel cum este astăzi. Asta înseamna că cei care sosesc în perioada implementării vor avea aceleași drepturi că cei care erau deja acolo….Exact. Mult mai bine exprimat.

Digi24: În ceea ce privește călătoriile, pentru că foarte mulți români își pun întrebarea dacă după ce BREXIT va intra în funcție vor avea nevoie de viză să călătorească în Marea Britanie. Cum lămurim această situație?

Andrew Noble: Nu vor avea nevoie de o viză.

Digi24: Este lămurită.

Andrew Noble: Da.

Digi24: Și doar pentru perioada de tranziție, cât se va implementa BREXIT, sau și după aceea?

Andrew Noble: Și după aceea. În momentul implementării nu au nevoie de nimic, pentru că nu se schimbă nimic. După sfârșitul perioadei de implementare sau după momentul BREXIT într-o situație de ieșire fără acord, nu vor avea nevoie de o viză pentru o ședere de până la 90 de zile. Dacă vor sta mai mult, este un proces foarte simplu, vor avea voie să rămână până la o perioadă de 3 ani. Și acesta este un alt proces foarte simplu. Pentru cei care au nevoie de o călătorie mult mai lungă este prevăzut și acest lucru.

Digi24: Se pot înregistra undeva și practic sunt luați în evidențe.

Andrew Noble: Exact.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!