Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că are dubii că Iurie Leancă, vicepremierul în exercițiu pentru Integrarea Europeană și candidat la alegerile europarlamentare din acest an, ar fi un pro-european și un om politic de dreapta. Acesta spune că în anul 2016, în ajunul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Partidul Popular European (PPE) l-a sfătuit să nu candideze pentru funcția de președinte, pentru că nu are șanse, dar să susțină un candidat unic al partidelor de dreapta, acesta însă nu a ascultat de sfatul popular-europenilor și s-a avântat în cursa electorală, obținând „un rezultat dezamăgitor”, a spus Mureșan în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova.

„În 2016 am condus delegația Partidului Popular European aici, în Republica Moldova, pentru a pregăti alegerile prezidențiale și, în numele întregului Partidu Popular European, m-am întâlnit cu toate reprezentanțele partidelor care spuneau că sunt afiliate PPE  sau doresc să fie afiliate. M-am întâlnit cu PAS, cu PPDA, cu PPEM-ul domnului Leancă și cu PLDM-ul; toate aceste partide au spus „Da! Noi prezentăm un candidat unic la alegerile prezidențiale”. Noi le-am spus să înainteze un candidat unic, pentru a avea o șansă de câștig; toți au spus „Da”, în afară de domnul Leancă; domnul Leancă despre care se știa între timp că și-a înregistrat partidul cu numele Partidul Popular European din Moldova, fără a avea acordul PPE”, a declarat europarlamentarul în emisiune.

„Am început să avem semne de întrebare cu privire la atașamentul său pro-european și dacă este într-adevăr un om politic de dreapta sau acum văd că el candidează pe lista unui partid de stânga”, a mai comentat Mureșan.

Siegfried Mureșan este europarlamentar din partea Grupului PPE.

Iurie Leancă va candida la alegerile europarlamentare din acest an pe lista Partidului PRO-România, fondat de ex-premierul român Victor Ponta. Leancă este al patrulea pe listă. Anterior, într-un interviu pentru TV8, Iurie Leancă a spus că unul dintre principalele obiective pe care și le propune în campania electorală pentru europarlamentare este să convingă cât mai mulți basarabeni cu pașapoarte românești să participe la scrutin și să-i facă pe oameni să înțeleagă că aceste alegeri sunt importante inclusiv pentru Republica Moldova.

Oficial, campania electorală pentru alegerile parlamentare din Uniunea Europeană va începe pe 26 aprilie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!