Andrian Candu susține că alegerile locale vor fi organizare și în lipsa unui Parlament Funcțional. Potrivit lui în acest caz, Curtea Constituțională se va expune asupra unor mecanisme prin care fiecare cetățean din țară să-și aleagă primarii. Declarația a fost făcută de ex-președintele Parlamentului într-un interviu pentru realitatea.md.

„Alegerile locale trebuie să aibă loc, deoarece mandatul primarilor actuali expiră în luna iunie. Cu siguranță, alegerile locale trebuie organizate. Bineînțeles, ar putea să fie unele întârzieri în funcție de funcționalitatea Parlamentului. Să presupunem că Parlamentul va deveni funcțional și alegerile poate se vor decala cu o săptămână sau două. În situația în care Parlamentul nu este funcțional să stabilească data alegerilor, sunt sigur că vor fi mecanisme juridice, inclusiv prin unele interpretări ale Curții Constituționale, ca totuși această decizie să fie luată în așa fel încât alegerile generale locale să fie organizate în timpul reglementat de lege. Normal, ar trebui în luna iunie, or luna iulie, să fie organizate alegerile locale”, a declarat Candu.

Alegeri locale ordinare pot fi organizate începând cu 14 iunie curent, însă Parlamentul este cel care decide data scrutinului. Legea cu privire la administrația publică locală prevede că mandatul primarului ales sau al consilierului local este în vigoare până la validarea mandatului următorului ales local.

Anterior, într-o emisiune la postul național de televiziune, șeful statului Igor Dodon a declara că ar putea să se adreseze la Curtea Constituțională, cel mai probabil, la mijlocul lunii mai, ca să întrebe dacă este posibil din punct de vedere legislativ, ca ziua alegerilor locale să fie stabilită nu de Parlament, dar de o altă putere în stat, cum ar fi președintele.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!