/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Opt persoane, printre care și șeful Depoului de la Bălți, reținute. Suspecții ar fi furat motorină din locomotive

23 aprilie 2019, ora 14:36

Opt persoane au fost reținute în urma descinderilor de azi-dimineață, din cadrul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”. Reținuții sunt bănuiți de delapidarea a averii străine și corupere pasivă, conform art. 191 alin. (2) lit. b), c) și d) și art. 324 alin. (1) din Codul Penal; mai exact, aceștia furau motorină din locomotive, informează Procuratura Anticorupție (PA).

„Mecanicii de locomotivă, angajați ai ”Depoului de locomotive Bălți” din cadrul CFM, sustrăgeau sistematic motorină de la locomotive în cantitate de 50-200 litri, pe parcursul unui serviciu, ulterior fiind realizată prin intermediul a doi cumpărători din s. Răuțel r-nul Fălești. Cel care le proteja activitatea era șeful adjunct al instituției vizate, iar în schimb pretindea și primea lunar de la fiecare mecanic câte 500-1500 lei”, informează PA.

Din spusele procurorilor, despre această schemă infracțională cunoștea și șeful de post din cadrul Inspectoratului de Poliție Fălești al IGP, care era obligat să curme acțiunile criminale ale persoanelor menționate. Acesta, însă, săptămânal pretindea, accepta și primea personal sau prin intermediul persoanelor apropiate, mijloace bănești și motorină în valoare și cantități nestabilite la moment de către organului de urmărire penală.

Din momentul pornirii urmăririi penale și monitorizării activității infracționale a fost documentată sustragerea aproximativă a 25 mii litri de motorină în sumă de 400 mii lei, fiind prejudiciată de această sumă Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”.

Cele opt persoane au fost reținute pentru un termen de 72 de ore. Este vorba de patru mecanici de locomotivă, două persoane civile (cumpărători), șeful adjunct al Depoului de Locomotive Bălți și șeful de post, al Postului de poliție din localitatea undeva avea loc infracțiunea.

Infracțiunea prevăzută de art. 191 alin. (2) lit. b), c) și d) se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Art. 324 alin. (1) din Codul Penal prevede închisoare de până la 7 ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram