Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi a depus o sesizare al Curtea Constituțională. Acesta solicită CC-ului să se expună asupra faptului dacă Președintelui este în drept să înainteze candidaturi la funcția de prim-ministru a Republicii Moldova, în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. De asemenea, Lebedinschi solicită examinarea sesizării în regim de urgență.

Am venit cu acestă sesizare că în alt acord , dacă președintele Republicii Moldova este obligat să propună candidatura la funcția de prim-ministru în cazul incapacității Parlamentului de a activa sau în cazul de imposibilității de întruni a acestora în ședință. Este o acțiune logică. Curtea Constituțională ar trebui să dea un răspuns la solicitarea depusă la un termen de jumătate de an, dar noi am solicitat examinarea în mod de urgență. Sperăm că timp de o săptămână Curtea să ne dea o soluție la acest caz”, a spus consilierul prezidențial.

În cazul în care Curtea Constituțională va preciza că șeful statului este obligat să demareze procedura indiferent de capacitatea de exercițiu a Parlamentului, atunci Igor Dodon va consulta toate fracțiunile după care va veni cu o candidatură pentru funcția de prim-ministru. Iar dacă CC va menționa că atâta timp cât Parlamentul trebuie să exercite atribuțiile în acest caz, președintele își va rezerva dreptul de a nu înainta candidații la funcțiile respective.

În cazul în care, timp de trei luni nu se alege prim-ministru al Republicii Moldova, președintele urmează să dizolve parlamentul ales, ceea ce înseamnă că se va ajunge la alegeri anticipate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!