Peter Michalko: „UE va coopera cu un Guvern din care nu vor face parte persoane care sunt legate de frauda bancară”

25 aprilie 2019, ora 10:02

Uniunea Europeană (UE) va coopera în Republica Moldova cu un Guvern creat în baza rezultatelor alegerilor și din care nu vor face parte persoane care sunt legate de frauda bancară, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

„UE va coopera cu orice Guvern care va fi rezultat al unui proces politic, bazat pe rezultatele alegerilor; Guvern creat cu metode standarde și fără măsuri netransparente și bazat pe o majoritate din care nu vor face parte persoane care sunt legate de frauda bancară, care a avut loc în 2014 și a destabilizat Republica Moldova și economic și politic”, a spus ambasadorul european.

Michalko spune că frauda bancară a costat locuitorii Republicii Moldova prea mult: „Până astăzi oamenii din Republica Moldova simt această daună: cinci mii de lei pentru orice persoană; 15 mii de lei pentru o familie cu un copil și 20 de mii de lei pentru familie cu doi copii. 12 la sută din PIB asta este un volum fără precedent în Europa”, a spus șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Ambasadorul spune că autoritățile din țara noastră trebuie să asigure funcționarea statului de drept, a sistemului de justiție și, în general, să asigure o justiție independentă; acestea fiind cele mai importante așteptări pe care le are Uniunea Europeană de la Republica Moldova.

„Orice guvernarea care va fi formată va trebui să aibă reforma Justiției ca prioritate, împreună cu continuarea reformelor în alte domenii importante”, a precizat Peter Michalko,

„Uniunea Europeană va coopera cu un guvern care va continua să implementeze Acordul de Asociere și va continua procesul de reforme. Ceea ce privește adoptarea legislației și implementarea legislației care este necesară nu doar pe hârtie, dar și în realitate; legile să intre în vigoare și să schimbe viața oamenilor. Este clar că existența Guvernului este un fapt important, dar noi nu intrăm în combinații de politică internă; urmărim de aproape procesul politic, dar așteptăm care va fi rezultatul. Rezultatul este în mâinile politicienilor care au fost aleși. Ar fi rău, dacă nu am putea să continuăm planurile noastre de susținere a Republicii Moldova”, a mai declarat ambasadorul UE.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram