/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Avocatul Poporului: Petic este deținut în condiții inadmisibile. Ce s-a depistat în celula din Penitenciarul nr. 13 unde stă acesta

missing
26 aprilie 2019, ora 10:11

Angajații Oficiului Avocatului Poporului declară că Gheorghe Petic este deținut în Penitenciarul nr. 13 în condiții care sunt contrare prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului.

După ce Petic s-a plâns că a fost bătut în închisoare, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului s-au autosesizat și au făcut o vizită în penitenciar, pentru a verifica în ce condiții este deținut acesta și, potrivit lor, informațiile vociferate de apărătorii lui Petic s-au adeverit parțial.

„Recent în mass-media au apărut informații cu privire la aplicarea de rele tratamente față de Gheorghe Petic, aflat în custodia Penitenciarului nr.13 Chișinău. În același timp, Oficiul Avocatului Poporului a recepționat două cereri de la Gheorghe Petic pe aspectele respective. Petentul susține că, pe 21 aprilie 2019, directorul Penitenciarului nr. 13 Chișinău, împreună cu angajați ai instituției penitenciare, l-a lovit și l-a bruscat; i-a restricționat accesul la convorbirile telefonice; iar corespondența sa este cenzurată și/sau nu este expediată din penitenciar; ilegal i-au fost ridicate unele bunuri din celulă; este supus la rele tratamente în celula în care este deținut în condiții inumane (în subsol, fapt ce-i lezează demnitatea, integritatea fizică și psihică, afectează starea sănătății pe durata custodiei).

La fel, Gheorghe Petic invocă precum că administrația Penitenciarului nr.13 i-ar fi aplicat nemotivat sancțiune disciplinară privarea de dreptul la întrevederi pe o durată de trei luni”, se menționează într-un comunicat de la Oficiul Avocatul Poporului.

Angajații Oficiului Avocatului Poporului au mers ieri în vizită la Petic în penitenciar: „După vizita în penitenciar, reprezentanții Avocatului Poporului au ajuns la concluzia că detenția persoanelor în subsolul Penitenciarului nr. 13 (postul nr.13), inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, este contrară prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului”, spun reprezentanții Ombutsmanului.

„Gheorghe Petic este deținut de unul singur din 26 martie 2019 într-o celulă cu o suprafață de 9,12 m2 , în care sunt instalate patru paturi etajate. Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a petentului. Ventilare artificială nu există, podeaua este din beton, rece și umedă, saltelele sunt vechi și insalubre. Patul este incomod, prezintă pericol firele electrice neizolate. Lipsesc spații de depozitare a bunurilor personale, precum și de uscare a hainelor. Lui Gheorghe Petic îi este asigurată baie o dată pe săptămână, o oră de plimbare dimineața în fiecare zi în curtea penitenciarului, acces la cărți/ reviste din biblioteca penitenciarului și la telefon (20 min./apel), are întrevederi nelimitate cu apărătorii săi”, spun angajații Avocatului Poporului.

La rândul său, Administrația Penitenciarului nr. 13 neagă acuzațiile privitor la aplicarea forței fizice pe 21 aprilie 2019. De asemenea, conform sintezelor operative din 21 și 22 aprilie 2019, Penitenciarul nr. 13 Chișinău nu a raportat aplicarea forței fizice/ mijloacelor speciale de către angajații instituției asupra deținutului Gheorghe Petic. Stabilirea circumstanțelor aplicării leziunilor corporale, faptelor de tortură și/sau rele tratamente revin exclusiv organelor de urmărire penală și instanței de judecată. O plângere în acest sens petentul a depus organelor procuraturii. Conform fișei medicale de ambulatoriu, la 23 aprilie 2019 (ultima verificare), petentul nu a prezentat acuze, leziuni corporale nu s-au depistat. În același timp, serviciul medical nu a efectuat o evaluare a condițiilor sanitaro-igienice a celulei, deoarece această activitate nu se practică în instituție.

Cât privește sancțiunile disciplinare, Gheorghe Petic a fost privat de dreptul la întrevederi pe o durată de trei luni, sancțiune contestată de către petent. În rest, accesul la colete, corespondență, telefon nu au fost restricționate.

Avocatul Poporului a recomandat încetarea oricăror forme de abuz, identificarea posibilității de strămutare a lui Gheorghe Petic din celula respectivă, evaluarea condițiilor sanitaro-igienice a celulelor postului nr.13 (subsol), asigurarea calității și eficienței îngrijirilor medicale acordate lui Petic, sistarea activității celulelor postului nr.13, în măsura posibilității, sau identificarea unor soluții eficiente pentru eradicarea igrasiei abundente. Recomandările au fost acceptate de administrația Penitenciarului nr. 13.

Fostul polițist de frontieră este deținut în Penitenciarul nr. 13, după ce acum o lună a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare pentru viol. În al doilea dosar, Petic este cercetat pentru huliganism agravat, care s-ar fi întâmplat în anul 2004. Fostul polițist de frontieră se declară nevinovat.

Vezi și:

/DOC/ Șapte deputați de la ACUM solicită o întrevedere cu Gheorghe Petic, deținut în Penitenciarul nr. 13

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram