„De la arendă la privatizare e un singur pas”, scriu cei de la RISE Moldova, într-un material în care arată că mai multe imobile din Chișinău care au fost în proprietatea statului au fost vândute de la începutul acestui an pe bani puțini. Printre aceste imobile este și fosta cantină a Guvernului, o vilă cu statut de monument istoric, și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei. „Pentru a putea cumpăra clădirile pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor”, scriu autorii materialului. 

Cantina Cancelariei de Stat, situată în apropiere de parcul Valea Morilor și Universitatea de Stat a fost vândută la sfârșitul lunii ianuarie cu nouă milioane de lei: „ceea ce înseamnă că un metru pătrat a costat puțin peste cinci mii de lei sau circa 270 de euro”, scriu autorii materialului. Cantina a fost vândută companiei Construct Deluxe SRL, al cărei proprietar este Marcel Botnariuc, un tânăr de 26 de ani dintr-un sat din raionul Florești. Firma a fost fondată pe 17 august 2018 și inițial a luat în arendă clădirea cu doar câteva luni înainte de privatizare.

Circa 15% din clădirea Casei Presei a fost cumpărată de trei companii: Construct Elegant, Quantum Imobil SRL și Rîul Vechi Prim SRL. Statul a încasat 16 milioane de lei din tranzacție și, potrivit jurnaliștilor de la RISE, beneficiarii au cumpărat încăperile cu un preț de la 440 la 490 de euro.

Mai mult, după ce au analizat datele companiilor implicate în privatizări, RISE Moldova a constatat că în spatele tranzacțiilor de preluare a bunurilor statului se află același grup de persoane. Fie că sunt proprietarii reali, fie niște interpuși.

Citiți continuarea pe Rise.md.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!