/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ RISE: „De la arendă la privatizare - un singur pas”. Cum a fost vândută cantina Guvernului și o parte din Casa Presei pe bani puțini

missing
01 mai 2019, ora 09:15

„De la arendă la privatizare e un singur pas”, scriu cei de la RISE Moldova, într-un material în care arată că mai multe imobile din Chișinău care au fost în proprietatea statului au fost vândute de la începutul acestui an pe bani puțini. Printre aceste imobile este și fosta cantină a Guvernului, o vilă cu statut de monument istoric, și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei. „Pentru a putea cumpăra clădirile pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor”, scriu autorii materialului. 

Cantina Cancelariei de Stat, situată în apropiere de parcul Valea Morilor și Universitatea de Stat a fost vândută la sfârșitul lunii ianuarie cu nouă milioane de lei: „ceea ce înseamnă că un metru pătrat a costat puțin peste cinci mii de lei sau circa 270 de euro”, scriu autorii materialului. Cantina a fost vândută companiei Construct Deluxe SRL, al cărei proprietar este Marcel Botnariuc, un tânăr de 26 de ani dintr-un sat din raionul Florești. Firma a fost fondată pe 17 august 2018 și inițial a luat în arendă clădirea cu doar câteva luni înainte de privatizare.

Circa 15% din clădirea Casei Presei a fost cumpărată de trei companii: Construct Elegant, Quantum Imobil SRL și Rîul Vechi Prim SRL. Statul a încasat 16 milioane de lei din tranzacție și, potrivit jurnaliștilor de la RISE, beneficiarii au cumpărat încăperile cu un preț de la 440 la 490 de euro.

Mai mult, după ce au analizat datele companiilor implicate în privatizări, RISE Moldova a constatat că în spatele tranzacțiilor de preluare a bunurilor statului se află același grup de persoane. Fie că sunt proprietarii reali, fie niște interpuși.

Citiți continuarea pe Rise.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram