Inițiativa de a duce șoferii prinși beți la volan să lucreze neremunerat la morgă ar fi fost o idee bună, dacă era implementată și în cazul guvernanților „să vadă fiecare cadavru, care direct sau indirect e pe conștiința lor…”, este opinia avocatului Dumitru Petru Sliusarenco. 

„…Să asiste la toate plânsetele mamelor care își îngroapă copii, ori la lacrimile copiilor care cresc fără părinți. Să stea de față cu bieții pensionari când primesc pensia și încărunțesc, încercând să împartă o mie e lei la 31 de zile, plus toate cheltuielile. Să stea la cozile de la spitale, unde oamenii mor încet, așteptând cineva să-i ajute, să stea 7 lecții în frig alături de profesorii care îngheață toată iarna ori să meargă împreună cu copii de clasa 1 la veceurile slinoase și puturoase, pe care aceștia trebuie să le rabde toți anii de școală”, a comentat Sliusarenco pe rețelele de socializare.

În același timp, avocatul este de părere că, deși la prima vedere inițiativa este bună, aceasta ar putea fi ineficientă: „În primul rând, statele care implementează așa măsuri (de ex. Tailanda) o fac în vid, deoarece este aproape imposibil de verificat impactul și eficiența. În California de exemplu acest tip de măsură se implementează la decizia judecătorului, dar efectul real nu-l cunoaște nimeni, doar speranța că frica își va face efectul.

Specialiștii însă spun că psihicul uman este foarte complex și nu există convingerea că ce funcționează pentru Anton va funcționa și pentru Albert. Unii oameni sunt alcoolici, alți trăiesc etape ale vieții în care abuzează de alcool din diferite motive (depresii, stres etc), respectiv acest exercițiu pentru ei poate fi inutil. O altă problemă este că imaginea mortului e ceea cu ce culminează iresponsabilitatea. Dar ea nu tare va ajuta contra consumului de alcool propriu-zis. Omul întâi o să bea, apoi o să urce la volan și doar cu mare noroc în momentul cela o să-și amintească de morgă”, este de părere Dumitru Petru Sliusarenco.

Autoritățile au anunțat despre un program de „reeducare” a șoferilor care vor fi prinși beți la volan. Conducătorii auto care vor fi depistați că au băut alcool, apoi au urcat la volan, vor fi impuși să lucreze la morgă sau în spitale, pentru a conștientiza riscului căruia se supun pe ei și pe cei din jur, urcând beți la volan. Programul va dura trei luni.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!