Florile din plastic pe care obișnuim să le ducem la morminte se transformă anula în sute de tone de deșeuri. Anual, doar din Cimitirul Sf. Lazăr din Chișinău se adună circa șapte sute de mii de deșeuri, iar circa 80% din aceste deșeuri sunt flori din plastic și decorațiuni din flori artificiale. 

În acest context și în ajunul Paștelui Blajinilor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului îndeamnă oamenii care vor merge în cimitire să nu ducă la morminte flori și decorațiuni din plastic, din motiv că acestea poluează solul, aerul și mediul înconjurător, iar în procesul de ardere acestea elimină substanțe cancerigene.

„În prezent, decorațiunile din plastic sunt un pericol și o problemă, deoarece anual generează volume consistente de deșeuri și necesită cheltuieli suplimentare pentru a fi evacuate. Concomitent, la plasarea acestora în mediu natural, se elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane ajung coloranți ce conțin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. Efectele negative se produc în procesul de ardere a acestora, deoarece ca urmare a se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene”, spune Svetlana Bolocan, șefă a Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, din cadrul Ministerului Agriculturii.

Specialiștii ministerului interzic arderea și incendierea deșeurilor și îndeamnă cetățenii să contribuie la protecția mediului înconjurător, renunțând la procurarea decorațiunilor artificiale cu scopul de a le duce la cimitire, iar drept alternativă propun plantarea florilor decorative multianuale.

”În condițiile creșterii progresive a cantității deșeurilor din plastic, îndemnăm autoritățile publice locale, în comun cu reprezentanții cultelor religioase și forțele de ordine să restricționeze comercializarea și distribuirea decorațiunilor din plastic în preajma cimitirelor și să stimuleze comercializarea florilor naturale. De asemenea, administrația cimitirelor are responsabilitatea de a amplasa recipiente cu marcaje speciale pentru a fi colectate produsele din plastic și decorațiunile artificiale, iar ulterior să le transmită agenților economici specializați pentru reciclare. Panourile informative și recipientele trebuie amplasate din timp, așa încât populația să se informeze cu referire la modul de colectare și depozitare a deșeurilor”, a spus specialista de la minister.

De asemenea, reprezentanții ministerului atenționează că riscă amenzi de până la 2000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității, pentru nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare și evacuare a deșeurilor industriale, de construcție și de altă natură. La rândul lor, pentru aceleași fapte, persoanele juridice riscă amendă în mărime de până la 15 000 lei, cu sau fără privarea, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!