/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ ZDG: Un consilier de-al președintelui Igor Dodon, ex-avocat, acuzat de foști clienți că i-a dus de nas

03 mai 2019, ora 09:55

Un consilier de-al președintelui Igor Dodon, ex-avocat, lipsit recent de licență, este acuzat de foști clienți că i-ar fi dus de nas. Este vorba despre Serghei Mișin, consilierul președintelui pentru relații interetnice și fost candidat la alegerile parlamentare din acest an, pe lista Partidului Socialiștilor. 

La 4 ianuarie 2019, Serghei Mișin a fost numit de președintele Igor Dodon consilier pentru relații interetnice. Doctorul în drept ajunge într-o funcție publică la două luni după ce Centrul Național Anticorupție (CNA) demarează o anchetă care investighează serviciile juridice acordate fostei sale cliente, Elena Lipcan, iar Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) îi anulează licența de avocat pentru abatere disciplinară gravă în cazul acordării serviciilor juridice clientei respective, scrie Ziarul de Gardă.

După ce familia sa a investit 2 000 euro și 3 600 de dolari în construcția unui bloc locativ, iar compania nu și-a onorat obligațiile, Elena Lipcan a obținut de la administratorul firmei Compromis SRL, Alexandru Ciuvalschii, scrisori de garanție prin care acesta se angaja să întoarcă banii până la 30 iulie 2013.

Pentru că în următorii ani nu a obținut banii, iar la 1 decembrie 2016 era ultimul termen în care se putea adresa în instanță, Elena Lipcan a apelat la avocatul Serghei Mișin, ale cărui sfaturi juridice erau difuzate în cadrul unei emisiuni tv.

Elena Lipcan susține că Serghei Mișin a asigurat-o că a depus cererea de chemare în judecată la timp și că prezența sa nu a fost necesară.

„Pe parcursul anilor 2016, 2017 și 2018, Serghei Mișin mă informa permanent despre cum evoluează treburile noastre. Și eu, inclusiv, mă interesam. El mi-a spus că cererea de chemare în judecată a fost depusă la timp. Din cuvintele lui Mișin, noi am obținut câștig de cauză în prima instanță, dar cealaltă parte ar fi depus o contestație la Curtea de Apel. Ulterior, Mișin m-a informat că am câștigat la Curtea de Apel. Mai departe, cealaltă parte pe dosar ar fi depus recurs la Curtea Supremă de Justiție. Noi câștigăm judecata. Mai exact, Curtea Supremă nu acceptă în examinare apelul care a fost declarat și lasă în vigoare deciziile celor două instanțe anterioare, Judecătoria Botanica și Curtea de Apel, în favoarea noastră. Acest lucru se întâmpla în ianuarie 2018”, a spus Elena Lipcan, reporterilor de la Ziarul de Gardă. Aceasta afirmă că avocatul insista permanent despre faptul că este vorba despre un caz de rutină și că prezența acesteia în ședințe nu era necesară.

Cu deplină încredere în avocat, cunoscut în spațiul public, Elena Lipcan susține că Serghei Mișin nu i-a prezentat nicio decizie a instanței care ar fi confirmat informațiile pe care i le comunica permanent.

După ce a informat-o că a obținut câștig de cauză la CSJ în litigiul cu datornicul său, precizează Elena Lipcan, avocatul urma să o anunțe despre revenirea dosarului pe masa primei instanțe. Ulterior, judecătorii din prima instanță trebuiau să transmită hotărârea privind încasarea datoriei, spre executare unui executor judecătoresc.

„Au trecut trei luni, dosarul nostru nu se întoarce nicidecum în prima instanță. Am început să-mi fac griji, să mă neliniștesc, tot timpul adresându-mă către Mișin cu întrebarea: ce se întâmplă? (…) Când eu am propus ca personal să merg la judecător ca să primesc în mâini foaia de executare, chiar a doua zi Mișin mă anunță că el deja a fost la judecător, a luat foaia de executare și a transmis-o executorului judecătoresc”, explică Elena Lipcan.

Citiți continuarea materialului pe Zdg.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram