/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Cum un cuplu din SUA a înscenat moartea unuia dintre soți în Moldova, cu ajutorul anchetatorilor noștri, pentru a câștiga 2 mln de dolari

missing
08 mai 2019, ora 09:21

Un cuplu din Statele Unite a înscenat moartea unuia dintre soți în Republica Moldova, apoi s-au ales cu două milioane de dolari, plătiți de o companie americană de asigurări. Totul s-a întâmplat acum opt ani, nu fără ajutorul anchetatorilor din Republica Moldova, scrie publicația americană The Washington Post

În dimineața zilei de 1 octombrie 2011, în tufișurile de pe marginea unui drum de țară din Moldova, a fost găsit corpul neînsuflețit al unui bărbat. Acesta ar fi fost Igor Vorotinov, fostul soț al Irinei Vorotinov, doi ruși stabiliți în SUA.

„Circumstanțele erau ciudate. Omul era bine îmbrăcat și nu părea că ar fi fost bătut sau împușcat și nici nu prezenta semne de descompunere”, scrie sursa citată.

Corpul neînsuflețit al bărbatului, asupra căruia au fost găsite acte de identitate pe numele lui Igor Vorotinov, a fost dus în morga din satul Cojușna: „O clădire veche și dărăpănată, fără condiții de refrigerare sau aer condiționat, care a avea o singură ușă, verde și murdară. Aici medicul legist a stabilit că bărbatul a suferit un atac de cord”, notează. The Washington Post.

Fosta soție a presupusului defunct a venit în Moldova și, însoțită de un reprezentat al ambasadei SUA, a mers la morgă pentru a confirma faptul că decedatul este fostul ei soț. Acesta din urmă a fost înmormântat pe 4 noiembrie 2011, într-un cimitir din Minneapolis, iar la funerarii au participat mai mulți reprezentanți ai diasporei ruse, care spuneau că l-au cunoscut bine pe defunct.

„Cu mult timp înainte, fiul cel mai mare al lui Igor Vorotinov, Alkon, era pe cale de a descoperi un secret de 2 milioane de dolari. Într-o călătorie în Republica Moldova, în iunie 2012, în timpul unei petreceri la un prieten de familie, Alkon l-a găsit pe tatăl său în viață”, scrie sursa citată.

Ulterior, procurorii din SUA au descoperit că tatăl lor a trăit sub un nume fals în Moldova și în Ucraina, din banii pe care fosta sa soție i-a luat de la compania de asigurări, după așa-zisul deces al acestuia, suma fiind de două milioane de dolari.

Zilele trecute, Igor Vorotinov, în vârstă de 54 de ani, a fost găsit vinovat pe acest caz de o instanță din Minnesota. Fosta lui soție, Irina, în vârstă de 52 de ani, care s-a ales cu o parte din banii achitați de compania de asigurări pentru decesul soțului ei, a fost condamnată încă în anul 2016 la 37 de luni de închisoare. Aceasta a pledat nevinovată.

Fiul celor doi, Alkon, în vârstă de 29 de ani, a pledat și el nevinovat. Acesta a fost condamnat în anul 2015 la trei ani de închisoare cu suspendare. Avocatul acestuia a spus că el a fost doar o victimă a unei scheme de înșelătorie a părinților săi.

Sursa citată scrie, cu referire la procurorii americani, că într-adevăr a existat un cadavru, găsit pe un drum de țară în Moldova și că în sicriu au fost găsite rămășițe umane, dar că anchetatorii din Moldova ar fi fost plătiți pentru a scrie în rapoarte că trupul este al lui Igor Vorotinov.

În schemă ar fi fost implicați și angajați de la morgă, și medicii legiști, care nu au făcut nicio fotografie a cadavrului, argumentând că nu ar fi avut un aparat foto.

Suma de două milioane de dolari, fosta soție a lui Vorotinov a primit-o în luna martie a anului 2012. Ulterior, aceasta a început să facă anumite tranzacții de bani în Elveția, Ungaria și Republica Moldova.

Alkon continua să vină în Moldova ca să-și viziteze tatăl: „În cele din urmă, vacanțele repetate ale acestuia au atras atenția anchetatorilor. Pe 18 iunie 2013, FBI a primit un apel anonim de la cineva din Moldova, care spunea că Igor Vorotinov trăia sub un nume fals – Nicolae Patoka, în Ucraina și Moldova. Alkon și logodnica sa moldovenească s-au întors în Statele Unite, iar în noiembrie 2013, Serviciul Vamal și Protecție Frontieră din SUA a reținut cuplul și le-a confiscat bunurile”, scrie The Washington Post.

La rândul său, Igor Vorotinov a fost arestat în Moldova în luna noiembrie a anului trecut,  pentru acuzații de fraudă, și a fost extrădat în Statele Unite. Se așteaptă ca el să fie condamnat în luna iulie, iar procurorii solicită pentru acesta o pedeapsă de 41 de luni de închisoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram