/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/OPINIE/ De ce democrații ar fi stat în umbră până acum? „Cred că a venit timpul ieșirii în scenă a Partidului Democrat”

08 mai 2019, ora 08:34

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că cei din Partidul Democrat (PD) au stat până acum în umbră, fără a negocia sau a purta discuții publice cu deputați din alte partide parlamentare, pentru a le permite acestora „să piardă puncte” în fața alegătorilor și că acum este momentul ca democrații să „iasă în scenă”.

„Le-au permis potențialilor lor parteneri de coaliție să se developeze completamente, să piardă foarte multe puncte politice și acum eu cred că a venit timpul ieșirii în scenă a Partidului Democrat”, a declarat Anatol Țăranu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Analistul politic este de părere că, într-un final, majoritatea parlamentară va fi creată dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor: „Se va face o împărțeală, cum este de obicei caracteristic pentru politicul moldovenesc, vor fi partajate activele, totul va depinde de măiestria acelor care vor negocia, de dosarele de „kompromat” de care dispun potențialii parteneri și, în ultimă instanță, guvernarea va fi creată pentru Partidul Democrat. Anume cu socialiștii și va fi creată această guvernare și-i păcat, fiindcă va avea de pierdut cursul european. Eu nu vorbesc despre pierderea completă a cursului european, vorbesc despre scăderea intensității cursului european”, a mai spus Țăranu pentru sursa citată.

Partidul Democrat a obținut în noul Parlament 30 de mandate de deputat. După alegeri, aceștia au invitat de două ori blocul ACUM la discuții despre formarea unei majorități parlamentare, însă aceștia au refuzat.

Constituția spune că, dacă în decurs de trei luni (fie de la validarea alegerilor, fie de la convocarea primei ședințe a Parlamentului) noul Legislativ nu aprobă legi și nu investește un Guvern, președintele țării poate să dizolve Parlamentul și se vor organiza alegeri parlamentare anticipate. Termenul dat expiră în luna iunie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram