/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Protest la Ambasada Turciei. Protestatarii au îndemnat politicienii noștri să condamne regimul din Turcia

missing
08 mai 2019, ora 20:34

Solidari cu turcii, câțiva tineri au protestat în fața Ambasadei Turciei de la noi. Aceștia și-au arătat indignarea față de invalidarea alegerilor pentru șefia Capitalei turce, exact cum a fost și în Chișinău, vara trecută. După 25 de ani, primar al Istanbulului a fost ales un lider al opoziției.  

Grupul de tineri, care s-a adunat în apropiere de clădirea Ambasadei turcești, spune că a ales să-și petreacă pauza de prânz susținând o cauză nobilă. Tinerii au venit cu un mesaj de atenționare, în scris, către autoritățile de la Chișinău.

 Nu este orice fel de pauză de prânz, este o pauză cu o cauză. Cauza de astăzi, din fața Ambasadei Turciei, este una de solidaritate cu cei cărora li s-a furat dreptul la vot, așa ca și nouă.

Manifestanții au afișat și mesaje în limba turcă, în susținerea protestatarilor de la Istanbul.

Mesajul pe pancartă este, de fapt, că puterea poporului nu poate fi uzurpată. Din păcate și cu regret, în Turcia au fost anulate alegerile locale din motiv că a câștigat un candidat de la opoziție. Fie Turcia a preluat practica abuzivă a RM, fie RM a devenit o mică Turcie la nivel de democrație.

Protestatarii i-au îndemnat pe politicieni de la noi să condamne deciziile autorităților din Turcia.

Noi vrem prietenie între poporul moldovenesc și turcesc, nu doar între dictatori. Vrem schimb de idei bune, de cărți de opere de artă, de oameni ce călătoresc. Nu vrem schimb de ostatici, predarea profesorilor turci în schimbul renovării Președinției, mașini cu apă de reprimat protestele și instrumente de sabotat democrația.

Autoritățile electorale din Turcia au invalidat rezultatul alegerilor locale din Istanbul, pe care partidul lui Erdogan le-a pierdut. Aceștia au cerut renumărarea voturilor și au acuzat nereguli, care ar fi afectat rezultatul final.

Ieri am fost la Comisia Electorală Supremă. Încă nu știm ce urmează să decidă, dar ne dorim ca toate voturile să fie renumărate”, Ali Ihsan Yavuz, vicepreședintele Partidului AKP.

Alegerile pentru primăria Istanbulului au fost câștigate pentru prima dată în 25 de ani de un partid de opoziție. Primarul ales a condamnat decizia organului electoral drept trădare, spunând că s-au făcut presiuni asupra comisiei din partea partidului lui Erdogan. Decizia Comisiei Electorale a fost întâmpinată cu proteste de către locuitorii Istanbului. Consiliul Europei a avertizat guvernarea turcă că decizia riscă să ruineze încrederea cetățenilor în autoritățile electorale. Locuitorii Istanbului sunt chemați din nou la vot pe 23 iunie.

 

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Tudor Bigu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram