/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Cazurile de deces ale albinelor, în vizorul ANSA. Cu ce recomandări au venit specialiștii pentru agricultori

missing
14 mai 2019, ora 18:01

O comisie specială a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA)  împreună cu colaboratorii Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor din Comrat investighează cazurile de deces ale familiilor de albine înregistrate în mai multe localități ale raionului. Anunțul făcut de ANSA vine în legătură  cu înregistrarea cazurilor de deces al familiilor de albine, care se presupune că au intrat în contact cu produse de uz fitosanitar tratate cu substanțe pentru combaterea obiectelor nocive la culturile agricole. 

Potrivit ANSA, utilizarea pesticidelor şi insecticidelor pentru prelucrarea câmpurilor, fâşiilor forestiere şi a plantaţiilor de arbuşti în perioada înfloririi plantelor nectaro-polenifere este interzisă. În acest context, specialiștii au venit cu un set de reguli pentru persoanele care intenționează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor.

Prin urmare acestea sunt obligate să prezinte din timp primăriilor graficul de tratare a terenurilor şi să le înştiinţeze cu cel puţin șapte zile înainte de a începe tratarea, indicând concret data şi ora începerii şi sfârşitului, metoda tratării, denumirea preparatului şi concentrația administrării acestuia, precum şi gradul lui de nocivitate.

Totodată, persoanele sus vizate sunt obligate să respecte întocmai data şi ora începerii şi sfârşitului tratării, metodele de utilizare şi concentraţia preparatelor administrate.

De asemenea, Primăriile sunt obligate să afişeze la timp, în locuri publice, anunţul despre efectuarea tratării terenurilor şi să înştiinţeze nominal, în scris, despre aceasta apicultorii înregistraţi la staţionar şi pastoral în raza primăriei.

În cazuri excepţionale, cu aprobarea şi sub controlul subdiviziunii teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, unele lucrări de protecţie a plantelor pot să deruleze în perioada de înflorire a culturilor agricole, cu avertizarea obligatorie, în prealabil, a deținătorilor familiilor de albine de către agenții economici care efectuează aceste lucrări.

Pentru utilizarea chimicalelor la protecția culturilor agricole și celor silvice fără avertizarea deținătorilor de albine se sancționează cu amendă de 20 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 30 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Totodată, în conformitate cu Art. 21 a Legii apiculturii Nr.70 din 30.03.2006: persoanele fizice şi juridice vinovate de încălcarea legislației, fapt ce a condus la pricinuirea de daune albinelor şi apicultorilor, restituie integral contravaloarea pagubelor de facto şi a venitului ratat care putea fi obținut într-un sezon apicol.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram